Naj vas ogrevalna sezona ne preseneti / Pozitivna energija / Ilustracija: Branko Baćović

28.09.2022 • Avtor: Rajko Dolinšek

Naj vas ogrevalna sezona ne preseneti

Ob podražitvi energentov in energetski krizi smo še bolj pozorni na stroške ogrevanja, ki nas čakajo, ko ogrevanje nujno potrebujemo. Pripravili smo 5 enostavnih ukrepov, da bo pri vas doma primerno toplo, ob čemer boste porabili tudi manj energije in znižali stroške ogrevanja.

Na porabo energije in stroške v času sezone gretja (trajanje ogrevalne sezone) vplivajo izolacija stavbe, kakovost oken ter izbor energenta in učinkovitost ogrevalnega sistema. Na porabo energije hkrati precej vplivata tudi naše vedenje in ravnanje. Kako lahko vplivamo na porabo energije za ogrevanje?

Dolgotrajna ogrevalna sezona pomembno vpliva na stroške in okolje

Zaradi dolgotrajne sezone gretja, ki v Sloveniji traja več kot 6 mesecevc, povprečno gospodinjstvo porabi za ogrevanje prostorov skoraj dve tretjini (62 %) celotne energije (SURS, 2020). Zaradi tega ogrevanje ne vpliva pomembno samo na letni strošek gospodinjstva, ampak tudi na končno energetsko bilanco Slovenije in podnebne spremembe. 

Podražitve energentov najbolj prizadenejo socialno ogrožene. Statistični urad Republike Slovenije ocenjuje, da v Sloveniji približno 243.000 oseb živi v gospodinjstvih z dohodki pod pragom tveganja revščine (SURS, 2021). Statistični podatki Evropske Unije kažejo, da si okoli 16.000 gospodinjstev v Sloveniji ne more zagotoviti primerno ogrevanih stanovanj in da okoli 28.600 gospodinjstev ne zmore plačevati računov za energijo (EU-SILC, 2021).

5 enostavnih ukrepov za manjšo porabo energije pri ogrevanju

Znižajmo temperaturo v bivalnih prostorih

Energijo najlažje prihranimo z znižanjem sobne temperature: znižanje temperature za 1 °C pomeni približno 6 % manjšo porabo energije. Odvisno od namena prostora energetski svetovalci priporočajo vzdrževanje temperature med 16 °C in 22 °C, oz. do 23 °C v sobah, kjer so majhni otroci, do 23 °C.

Ponoči in ob daljši odsotnosti lahko temperaturo stanovanja znižamo na 16–18 °C. A bodite pozorni: prenizka temperatura zraka lahko poveča vlažnost sten. Poleg tega je energija, ki je potrebna za ogrevanje popolnoma ohlajenih prostorov, večja od tiste, ki bi bila potrebna v primeru, ko je temperatura v stanovanju nižja le za 3–4°C.

Med sezono ogrevanja več kot polovica anketiranih gospodinjstev (59 %) običajno ponoči vzdržuje temperaturo v stanovanju nad 19 °C, medtem ko dobra četrtina podnevi stanovanja običajno ogreva nad 22 °C.

Raziskava REUS 2019

Prezračujmo kratek čas z na stežaj odprtimi okni

Priporočljivo je, da se prostori v času, ko traja ogrevalna sezona, prezračujejo vsaj trikrat do štirikrat dnevno do 5 minut (december, januar, februar) in do 10 minut v prehodnih obdobjih (november, marec). Večja kot je temperaturna razlika med zunanjim in notranjim zrakom, krajše naj bo prezračevanje. Pravilno prezračevanje med ogrevalno sezono ne prispeva le k večjemu udobju, boljšemu počutju in boljši koncentraciji, ampak tudi zmanjša tveganje za nastanek plesni na stenah in zniža stroške ogrevanja.

Izogibajte se daljšemu odpiranju oken »na kip« (zgoraj priprto). Takšen način prezračevanja poveča stroške ogrevanja zaradi dodatnih toplotnih izgub za do 15 % in ohladi stene v bližini oken, kar poveča nevarnost za nastanek plesni. 

Pri prezračevanju ima 34% anketiranih gospodinjstev odprto okno do 5 minut.

Raziskava REUS 2019

Zatesnimo okna

Slabo zatesnjena okna prispevajo k višjim računom za gretje. Stroški tesnjenja oken in vrat se lahko povrnejo že v dveh ali treh mesecih.

 To lahko uredite tudi sami:

  • Za boljšo toplotno izolacijo starejših oken si lahko pomagate s samolepilnim trakom za tesnjenje.
  • Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in poceni način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenzat.

Osvobodimo radiatorje in prilagajajmo temperaturo s termostatskimi ventili

Če imate sistem ogrevanja z radiatorji, priporočmo vgradnjo termostatskih ventilov na vsak radiator v stanovanju. Termostatski ventili nam na enostaven način omogočajo lokalno regulacijo temperature ter nastavitev želene temperature v vsaki sobi posebej. 

Med prezračevanjem ne pozabite zapreti ventile na radiatorjih! Priporočamo, da pred začetkom ogrevalne sezona iz radiatorjev izpustite zrak in poskrbite, da niso zakriti z zavesami in s pohištvom. Radiatorji, ki so prekriti z dolgimi zavesami ali zakriti s pohištvom, so manj učinkoviti. 

Uravnavanje temperature zraka poveča toplotno ugodje in možnost varčevanja z energijo oz. zmanjšuje stroške gretja. Energetski svetovalci trdijo, da tako lahko v sezoni gretja prihranimo tudi do 15 % energije.

Dobra petina (22 %) anketiranih gospodinjstev, ki imajo na radiatorjih nameščene termostatske ventile, te med prezračevanje redno zapira. 

Raziskava REUS 2019

Redno vzdržujmo svoj ogrevalni sistem

Pred začetkom  ogrevalne sezone preverite v kakšnem stanju je vaš ogrevalni sistem in ga po možnosti tudi servisirajte. Redno vzdrževanje celotnega ogrevalnega sistema s strani primerno usposobljenih strokovnjakov ohranja funkcionalnost in zagotavlja nemoteno delovanje. Na drugi strani lahko slabo vzdrževan ogrevalni sistem porabi tudi do 20 % več energije. 

Ogrevalno napravo redno servisira tri četrtine anketiranih gospodinjstev, ki uporabljajo klasični kotel na trdna goriva (75%), ter (skoraj) štiri petine gospodinjstev, ki uporabljajo klasični kotel na kurilno olje (80%) oz. kondenzacijski kotel (78%).

Raziskava REUS 2019

Ugotovitev

Osnovni razlogi za smotrno in preudarno ogrevanje so prihranek energije in stroškov. Z izvajanjem predlaganih ukrepov pa prispevamo tudi k reševanju energetske krize in zmanjševanju vzrokov podnebnih sprememb.

Kazalec okolja o vedenju in ravnanju Odnos javnosti do porabe energije v slovenskih gospodinjstvih lahko najdete na spletni strani ARSO, več podatkov iz / o Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS pa na spletni strani www.reus.si

Kazalci okolja so na dogovorjen način izbrani in predstavljeni podatki. Namenjeni so ozaveščanju javnosti in podpori odločanju. S kazalci, s katerimi spremljamo ozaveščenost javnosti o rabi energije, energetski učinkovitosti in podnebnih spremembah želimo vplivati na pomen znanja o podnebnih spremembah in  na večjo pripravljenost podpori podnebju in okolju prijaznim politikam.

Mogoče te še zanima