Zmanjšajte stroške pri ogrevanju z zamenjavo ali posodobitvijo ogrevalnega sistema

  • Zmanjšajte stroške pri ogrevanju z zamenjavo ali posodobitvijo ogrevalnega sistema / Foto: Pexels

ZAMENJAVA OBSTOJEČEGA SISTEMA OGREVANJA S TOPLOTNO ČRPALKO PA BI TA STROŠEK OGREVANJA ZMANJŠALA ZA 450 € NA LETNEM NIVOJU*

V starejši enodružinski hiši, v celinskem delu Slovenije, s 100 mogrevane površine, brez izolacije, z 20 m2 starih oken, v kateri se s starim kotlom na polena vzdržuje temperatura prostorov okoli 22°C, je letni strošek ogrevanja okoli 1.700 €. Že znižanje temperature v prostorih za samo 1°C bi pomenilo prihranek okoli 100 € letno. Zamenjava obstoječega sistema ogrevanja s toplotno črpalko pa bi ta strošek ogrevanja zmanjšala še za dodatnih 450 € na letnem nivoju.

Prihranek bi bil še večji, če bi pred tem ustrezno toplotno izolirali zunanji ovoj stavbe. Posledično bi stavba potrebovala manjšo nazivno moč toplotne črpalke za ogrevanje kar bi doprineslo h krajši vračilni dobi investicije.

Preverite koliko in na kakšen način lahko prihranite!

Brezplačna spletna aplikacija Porabimanj vam bo v pomoč pri preverjanju vaših stroškov ogrevanja in spremljajočih izpustov COglede na vrsto uporabljene energije, starost ogrevalnega sistema in velikost ogrevalne površine. Seznanili se boste tudi s ključnimi ukrepi kako prihraniti energijo brez večjih investicij. Ob tem boste lahko tudi primerjali učinkovitost obstoječega ogrevalnega sistema z alternativnimi variantami in ugotovili, kateri sistem je za vaš dom najprimernejši ter izvedeli čas povrnitve investicije.

*Izračuni v energetskem svetovalcu PORABImanj so okvirni in so narejeni na bazi povprečne cene energentov in aparatov.

Plinska kotel - peč / Pozitivna energija / Ilustracija: Branko Baćović


Plinske peči / koltli

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije / REUS 2015

Za centralno (ali etažno centralno) ogrevanje se najpogosteje uporabljata klasični kotel na trdna goriva (30 %) in klasični kotel na kurilno olje (28 %). V primerjavi z letom 2012 značilno večji delež gospodinjstev uporablja sodoben specialni kotel na lesno biomaso (2015: 9 %, 2012: 3 %).


Toplotne črpalke

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.