• Električni avtomobili - nizka poraba goriva ali doseg / Pozitivna energija

Kaj je bolj pomembno – doseg ali poraba?

Predvidevam, da večina ve, da sta doseg in poraba med seboj nerazdružljivo povezana.

Če dajemo prednost nizki porabi (goriva) je to zato, ker pričakujemo daljši doseg z isto količino.

Poleg tega nizka poraba obljublja cenejši strošek prevoza oziroma večji doseg za manj denarja. In če nam je pomembno, da za več kilometrov plačamo manj, se je treba vprašati znova, kaj je pomembneje: poraba ali cena?

Ali bi ob nizki ali celo nični ceni goriva zanemarili pomembnost porabe, ker nas bi kljub pogostejšemu polnjenju pot stala manj? Verjetno bi večina odgovorila z DA.

Mobilnost / Pozitivna energija / Iustracija: Branko Baćović

Več uporabnih nasvetov in informacij, ki jih po navadi trgovci ne povejo preberi na prenovljeni strani.

Zakaj torej večina ne kupuje električnega avtomobila, ki porabi okoli 2 € za gorivo na 100 km? Da ne omenjamo električnih skuterjev, ali koles? Električna vozila med uporabo tudi veliko manj onesnažujejo in segrevajo okolje, o čemer naj bi vsak odgovoren prebivalec planeta tudi razmišljal, ko uporablja manj učinkovite tehnologije.

Torej, ni tako enostavno. Stojite v avto-salonu ob avtomobilu, ki porabi do 2 € / 100 km, in ima doseg cca 150 km, drugi pa za okoli 10 € / 100 km prevozi okoli 1000 km. V prvem primeru 1000 km stane 20 €, v drugem pa 100 €, a se kljub temu večina hitro odloči za slednjega. Zakaj? Večina se strinja, da zaradi previsokih cen tovrstnih vozil! Torej lahko sklepamo, da bomo po električnih vozilih masovno začeli segati takoj, ko bodo cenejša in ko bo zanje obstajala dovolj razvejana infrastruktura.

BB&DT

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.