Kje so ključni premiki pri rabi energije?

21.11.2017

Kljub pozitivnim premikom, ki jih je raziskava pokazala je to premalo, da bi do leta 2020 v gospodinjstvih zmanjšali porabo energije za deset odstotkov.

»Subvencije Eko sklada pripomorejo, da je strošek za energijo v gospodinjstvih vsako leto nižji za okoli deset milijonov evrov. Poraba v gospodinjstvih je manjša za okoli 150 gigavatnih ur na leto. Strošek za ogrevanje v gospodinjstvih pa je bil doslej zaradi subvencij Eko sklada nižji za 40 milijonov evrov« je povedala Mojca Vendramin, vodja sektorja za promocijo in razvoj na Eko skladu na predstavitvi rezultatov raziskave REUS 2017.

Na GZS v Ljubljani je 17. 11. 2017 potekala predstavitev rezultatov Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017 v organizaciji agencije Informa Echo, družbe Borzen in EZS. V letošnji raziskavi je sodelovalo 1015 gospodinjstev po vsej Sloveniji.

Kaj se je spremenilo od 2015

Predstavitev rezultatov REUS 2017, Rajko Dolinšek / Foto: Branko Baćović

Rezultate na ključnih področjih rabe energije, kjer so bile zaznane večje spremembe glede na predhodno merjenje v letu 2015 je predstavil Rajko Dolinšek, direktor agencije Informa Echo, ki je pobudnik in vodilni partner projekta REUS.

Na področju ravnanja z energijo so pozitivni premiki evidentni

8% več gospodinjstev razmišlja o učinkoviti rabi energije

91 odstotkov gospodinjstev razmišlja o učinkoviti rabi energije, kar je za  8 odstotnih točk več kot v letu 2015. 90 odstotkov gospodinjstev zanimajo informacije o učinkoviti rabi energije, kar je za 13 odstotnih točk več kot v letu 2015. 94 odstotkov gospodinjstev išče informacije o učinkoviti rabi energije na spletu, kar je za 11 odstotnih točk več kot pred dvemi leti.

Drva kot glavni vir ogrevanja so se v dveh letih zmanjšala za 8%

Drva kot glavni vir ogrevanja so se v dveh letih zmanjšala za 8 odstotkov vendar so še vedno na prvem mestu. Daljinska toplota pa se je povečala za 4 odstotke. Od 2015 se je število izoliranih stanovanjskih objektov povečalo za 3 odstotke. Med večstanovanjskimi stavbami pa je zabeleženo povečanje za 9 odstotnih točk.

Obračunavanje elekrtike po dejanski porabi se je povečalo za 16 odstotnih točk

Obračunavanje elekrtike po dejanski porabi se je povečalo za 16 odstotnih točk. Vpogled v trende, ki ga omogoča kontinuiteta raziskave REUS kaže, da se od leta 2010  konstantno povečuje število energetsko učinkovitih gospodinjskih aparatov z izjemo kuhališč.

6% voznikov več razmišlja o nakupu električnega avtomobila

Pri uporabi osebnih avtomobilov pa se je situacija v zadnjih dveh letih še poslabšala, ker se je povečalo število osebnih avtomobilov in število prevoženih kilometrov. 15 odstotkov voznikov razmišlja o nakupu električnega avtomobila kar je za 6 odstotnih točk več kot pred dvemi leti.

Mnenja strokovnjakov

V zadnjem delu predstavitve rezultatov raziskave REUS 2017 so svoje poglede na stanje energetske učinkovitosti in možnosti za izboljšave predstavili strokovnjaki iz državne uprave in vodilnih inštitucij.

Erik Potočar / MZI Foto: Branko Baćović

Mag. Erik Potočar iz Direktorata za energijo pri MZI je povedal, da raziskava REUS omogoča spremljanje in nadgrajevanje ukrepov energetske učinkovitosti saj je za doseganje boljših rezultatov ključnega pomena ciljno usmerjanje predpisanih ukrepov.

Marijana Šijanec Zavrl / ZRMK Foto: Branko Baćović

Dr. Marjana Šijanec Zavrl, vodja centra za bivalno okolje, gradbeno fiziko in energijo pri Gradbenem inštitutu ZRMK je poudarila pomen celovite energetske prenove stavbnega fonda.

Mojca Vandramin / Eko sklad Foto: Branko Baćović

Mag. Mojca Vendramin, vodja Sektorja za promocijo, informiranje in razvoj v Eko skladu je povedala, da se celotna poraba energije kljub pozitivnim rezultatom na posameznih področjih še vedno povečuje in da bo za doseganje energetskih ciljev do leta 2020 potrebno bistveno povečanje kapacitet in aktivnosti, ki bodo omogočile doseganje zastavljenih ciljev.


V kolikor želite aktivno spremljati razvoj energetske učinkovitosti vas vabimo, da se prijavite na novice REUS na http://www.reus.si/prijava/ kjer boste med drugim imeli brezplačen dostop do izbranega dela rezultatov vseh dosedanjih raziskav REUS.

O raziskavi REUS

Pri raziskavi REUS 2017 so povezali znanja in sposobnosti Center za energetsko učinkovitost pri Inštitutu Jožef Stefan, Informa Echo, agencija za integrirano komuniciranje na področju učinkovite rabe energije, Gradbeni inštitut ZRMK, Mediana in Statistični urad Republike Slovenije

Raziskava REUS 2017, katere glavni sofinacer je podjetje Borzen / Trajnostna energija, predstavlja šesti val Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije v gospodinjstvih, ki se izvaja od leta 2009.

Rajko Dolinšek
direktor Informa Echo in vodja projekta REUS

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.