Najbolj potratni so gospodinjski aparati

Gospodinjstva so lani največ električne energije porabila za velike gospodinjske aparate in ogrevanje sanitarne vode, najmanj pa za razsvetljavo.

Po podatkih zavoda za statistiko, se je v letu 2013 v slovenskih gospodinjstvih porabilo največ električne energije za velike gospodinjske aparate (hladilne in zamrzovalne naprave, pralne, sušilne in pomivalne stroje) in sicer okoli 25 odstotkov. Za ogrevanje sanitarne vode se je porabilo skoraj 20 odstotkov, za ogrevanje in hlajenje prostorov nekaj manj kot 15 odstotkov, za osebne računalnike, monitorje in televizijske sprejemnike skoraj 10 odstotkov, za kuhanje okoli 8 odtotkov in najmanj električne energije za razsvetljavo – 7 odstotkov.

V primerjavi z letom prej so se količine porabljenih energentov večinoma zmanjšale, povečala se je le poraba obnovljivih virov energije (lesnih goriv, sončne in geotermalne energije) ter električne energije. Opazno se je zmanjšala poraba ekstra lahkega kurilnega olja, in sicer za skoraj 18 odstotkov. Poraba geotermalne energije (uporaba toplotnih črpalk) se je povečala za skoraj 26 odstotkov, vendar je delež porabe te energije med vsemi vrstami energije znašal le 1,6 odstotka. Delež energije, proizvedene s pomočjo sončnih kolektorjev, je bil še manjši, znašal je le 0,8 odstotka. Vir: Naš Stik

Koliko električne energije porabi električni štedilnik? / Porabimanj INFO


Koliko električne energije porabi električni štedilnik?