• 6. marec svetovni dan varčevanja z energijo

06.03.2016

Naše novo leto se začne 6. marca

V svetu učinkovite rabe energije namreč vsako leto na ta dan praznujemo Svetovni dan varčevanja z energijo.

Kot se to spodobi ob novem letu, smo zbrali podatke in razmislili, kaj smo že naredili do zdaj in kaj lahko skupaj naredimo v naslednjem letu. Vsak dan nas je več, ki smo prepričani, da je bodočnost v trajnostnem razvoju* in seveda v povečevanju prihrankov energije na vseh ravneh življenja. Vsak dan je tudi več podjetij in projektov ki na tej osnovi gradijo svojo bodočnost. Pa poglejmo.

Eko-Mobil je star eno leto

  • 6. marca 2014 smo skupaj s Holdingom Slovenskih elektrarn vzpostavili info-točko Eko-Mobil, kjer so predstavljeni okolju prijazni modeli avtomobilov (s start-stop tehnologijo, na LPG pogon, hibridni pogon, elektriko …), električni skuterji in električna kolesa. Do zdaj smo zbrali čez 130 modelov.

Aplikacija PORABImanj vstopa v tretje leto

  • Dve leti nazaj smo s pomočjo sofinanciranja družbe Petrol vzpostavili spletno svetovalno alpikacijo PORABImanj, ki ji zaupa že več kot 50.000 uporabnikov pri izračunavanju variant, kako izboljšati svojo energetsko učinkovitost. Aplikacija omogoča posamezniku vpogled v obstoječe stanje in svetuje eventuelne spremembe na ravni brezplačnih ukrepov, za ketere je potrebna zgolj sprememba navad, ali na ravni predloga investicije v učinkovitejšo tehnologijo. Ob tem poda tudi podatke, koliko bo investicija stala, kdaj se bo povrnila, ter kolikšni bodo prihranki. To leto bomo svetovalca posodobili in prilagodili za uporabo na mobilnih telefonih in tablicah.

Raziskava REUS 2015 že šesto leto

  • Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS, ki jo po navadi začnemo pripravljati v marcu, po vzorcu Statističnega urada republike Slovenije, je pokazala, da se varčevanje in energetska učinkovitost v Sloveniji izboljšujeta. Ali se bo ta trend nadaljeval, bomo izvedeli v tem letu.

Želimo vam lep in uspešen začetek novega energetsko učinkovitega leta!

*Trajnostni razvoj je zamisel o razvoju človeške družbe, pri katerem bi se izognili nevarnosti, ki jih povzroča osredotočenje na količinski materialni razvoj z izčrpavanjem naravnih virov in onesnaževanjem okolja. S trajnostnim razvojem naj bi se tudi ohranjala biološka raznovrstnost. Krovni pojem trajnostnega razvoja obsega še več drugih vidikov, ne nazadnje tudi možnosti razvoja vsakega človeka ali združbe, če ne škoduje drugim. (Wikipedia)

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.