Mag. Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri IJS

 

  • Na katerem področje ste dejavni in s katerimi izzivi se najpogosteje srečujete?

S.M. V zadnjih letih je učinkovito ravnanje z energijo in skrb za dobro in ustvarjalno delovno okolje moj glavni izziv pri vodenju Centra za energetsko učinkovitost, polega časa in energije, ki ga z veseljem namenjam svoji družini.

  • Kakšni so vaši pogledi na energijo?

S.M. Energija je dragocena naravna dobrina, ki bo vedno omejena in nikoli poceni.

  • Ali ste učinkoviti pri ravnanju z energijo?

S.M. Hiter razvoj tehnologij mi omogoča, da kljub večjemu udobju potrebujem manj energije doma in na poti. To je zame tudi glavno sporočilo energetske učinkovitosti, kjer raje vlagam v nove tehnologije in storitve, kot pa v nakup energije. V večini primerov je to tudi ekonomsko upravičeno, kakšna investicija pa je tudi naložba za prihodnost.

  • Kaj so vas naučile osebne izkušnje?

S.M. Z malo pozornosti lahko naredimo veliko, še vedno pa ostaja velik izziv, kako učinkovito ravnanje z energijo približati ljudem ter jim preprosto in učinkovito predstaviti racionalnost in smiselnost tega največjega neizkoriščenega vira energije.

  • Kako ohranjate svojo vitalnost (vitalno energijo)?

S.M. Čas zase si vzamem že zjutraj pred službo v gozdu skupaj z ženo, popoldne pa lovim trenutke za bolj intenzivno gibanje in skupni čas z otroki.

  • Kakšno je vaše sporočilo bralcem?

S.M. Pametno z energijo na vseh področjih, z manj narediti več, več prave energije pa usmeriti na pomembne stvari v življenju.

Rubrika »Osebno o energiji« omogoča izmenjavo zanimivih pogledov na energijo in osebnih izkušenj. Razumevanje in odnos do energije bo v prihodnje vse bolj vplival na življenjske okoliščine, obenem pa bo oblikoval odnos posameznikov do življenja. V rubriki »Osebno o energiji« želimo povezovati oba vidika v razumevanje celovitosti življenja.