Kuhanje

Kuhanje / učinkovita raba energije

V kuhinji smo Slovenci precej vestni, saj nas kar 88% običajno uporablja pokrovke med kuhanjem (REUS 2012*). Tako lahko prihranimo do četrtino energije, potrebne za pripravo jedi, če uporabimo ekonom lonec ali soparnik pa kar do 70% energije. Še nekaj energije lahko prihranimo, če kuhamo v posodi, ki je približno enako velika kot grelna površina. Včasih so gospodinje kuhale predvsem na navadnih električnih ploščah, pri katerih se izgubi kar polovica toplote. Bolj primerni so steklokeramični kuhalniki, kjer se kuhalna površina hitro segreje, izkoristek pa znaša približno 60%. Najboljši izkoristek pa imajo plinski in indukcijski kuhalniki. V Sloveniji 37% gospodinjstev za pripravo hrane uporablja klasičen plinsko – električni kuhalnik, nekaj manj jih uporablja steklokeramični kuhalnik, indukcijskega (tudi kombiniranega s steklokeramičnim ali plinskim) pa manj kot 10% (REUS 2012*). 

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2012
 

Kuhalno ploščo izklopimo nekaj minut pred koncem kuhanja >>>

... saj je v plošči še dovolj akumulirane toplote, da hrano primerno skuha. Ko voda zavre, zmanjšajmo moč kuhalne plošče ali plinskega gorilnika do točke, ko voda še vedno vre. Električno pečico izklopimo približno 10 minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj toplega zraka, ki se jed speče do konca.

Uporabljajmo "ekonom lonec" >>>

Kadar je le mogoče, uporabljajmo tako imenovani "ekonom lonec". Kuhajmo v pokritih posodah s pokrovi, ki dobro tesnijo. Izbirajmo kuhalno posodo iz materialov, ki omogočajo dobro toplotno prevodnost in enakomerno porazdelitev toplote. 

Velikost kuhalne plošče izberemo glede na premer posode >>>

Če je majhna posoda na veliki plošči, je povsem neizkoriščen obod, od koder energija uhaja v zrak.

Poseben gorilnik za vok segreje hrano dvakrat hitreje kot običajni plameni >>>

Zelenjava se v voku hitro popraži, kar pomeni, da zadrži vitamine, minerale in tudi okus. 

Pri starejših pečicah redno preverjajmo tesnjenje vrat >>>

Kupujmo pečice z dobro izoliranimi stenami in večplastnimi stekli na vratih. 

Pametne pečice >>>

... imajo med pečico in ohišjem zračni žep ki deluje kot plast izolacije, zato je zunanjost pečice hladna, vročina pa ostaja v pečici. To pomeni manjšo porabo energije in manj opečenih prstov.

Vrat pečice ne odpirajmo po nepotrebnem >>>

... saj s tem znižujemo temperaturo v pečici in povečujemo porabo električne energije. Ko odpremo pečico, da bi preverili, ali je hrana pečena, se temperatura zniža za 10°C. Poraba električne energije je pri novejših modelih pečic manjša, kar je rezultat toplotne izolacije, boljšega tesnjenja in večkratne zasteklitve vrat. 

Ali ste vedeli?
Električni štedilnik moči 1000-3000 W v 20 do 60 minutah delovanja s polno močjo porabi 1kWh električne energije.

Uporabljajmo ventilator v pečici >>>

Če imamo v pečici na razpolago ventilator, ga čim pogosteje uporabljajmo, saj omogoča peko tudi pri temperaturi, ki je od 20 stopinj Celzija do 40 stopinj Celzija nižja. 

Ne predogrevajte pečice >>>

Samo določene jedi zahtevajo predogrevanje pečice na želeno temperaturo. Vsakih 10 minut predogrevanja potroši 0,06 kWh, kar pri pogosti uporabi vidno doprinese k povečanju letnega računa za elektriko.

Za opekanje kruhkov raje uporabljajmo opekač kot pečico >>>

Za pripravo opečenih kruhkov porabimo v pečici trikrat več električne energije kot v opekaču, zato je ne uporabljajmo za pripravo manjših porcij.

Za hitro odtajanje raje uporabljajmo mikrovalovno pečico >>>

Za hitro odmrzovanje jedi raje uporabljajmo mikrovalovno pečico, če jo imamo na razpolago. Še bolj varčna opcija je, da hrano vzamete iz zamrzovalnika en dan prej.

Pravilno razporedite hrano v mikrovalni pečici >>>

Mikrovalna pečica hrano segreva od roba proti sredini. Če pripravljate raznovrstno hrano, večje kose postavite na zunanjo stran, manjše pa na sredino pečice.

Za kuhanje in pogrevanje manjših in srednjih porcij uporabljajmo mikrovalovno pečico >>>

Če imate mikrovalovno pečico lahko z vidika porabe energije hrano pripravite dvakrat bolj učinkovito, kot v navadni pečici.

Uporabljajmo plinske ali steklenokeramičke indukcijske plošče >>>

Izkoristek navadnih električnih plošč je komajda 50-odstoten. Dosti boljše so avtomatske plošče in steklokeramične high speed plošče (halogenski grelniki), še bolj ekonomična pa je raba plinskih štedilnikov in steklokeramičnih indukcijskih plošč, ki spadajo v sam vrh učinkovitih kuhališč. 

Segrejte manj vode >>>

Če zavrete le vodo za svojo skodelico čaja, lahko prihranite veliko energije.

Ali ste vedeli?
Če bi vsi Evropejci zavreli le vodo, ki jo potrebujejo, in se izognili litru nepotrebne vrele vode dnevno, bi s prihranjeno energijo lahko napajali tretjino evropskih cestnih svetilk.

Očistite pečico >>>

Ker umazana pečica porabi več energije za delovanje, lahko z rednim vzdrževanjem čistoče prispevamo k njeni večji učinkovitosti.

Kako učinkovito očistiti pečico, ki nima vgrajenega sistema za samoočiščenje in s tem izboljšati njeno delovanje, brez uporabe strupenih in dragih kemičnih sestavin? Preizkusite spodnji recept in hvaležni vam bosta tako pečica kot denarnica:

Sestavine:

 • Navadna soda bikarbona
 • Alkoholni kis
 • Citronska kislina (limonin, limuntus, citronka  ...)

Priprava:

 • Segrejte pečico na 250 stopinj;
 • V posodi, odporni na visoke temperature, zmešajte 4-5 žlic sode bikarbone z 1 litrom vode;
 • Posodo postavite v pečico, zaprite in pustite približno 30 do 40 minut;
 • Izklopite pečico in pustite da se ohladi;
 • Umazanija (mast) v notranjosti pečice se bo omehčala;
 • Poškropite notranjost pečice in steklo z 9% alkoholnim kisom;
 • Pustite delovati 20 minut in obrišite.

Če vaša pečica ni bila popolnoma zanemarjena, bi se po tem postopku morala ponovno bleščati. V nasprotnem primeru vključite še ta dodatni postopek:

 • Poškropite steklo z vodo, ki ste ji dodali sodo bikarbono in citronko;
 • Pustite delovati 10 minut;
 • Alu-folijo zmečkajte v obliko žogice in z njo zdrignite steklo. (Folija odlično čisti vse steklene površine in ne pušča prask);
 • Prebrišite steklo z vlažno krpo.

Gotovo je! Niste vdihovali škodljivih kemikalij in vaša pečica se blešči kot nova!

 

Člani mreže SINERGIJA