Pomivanje

Pomivanje / učinkovita raba energije

Primerjava med ročnim in strojnim pomivanjem posode kaže, da pri ročnem pomivanju lahko porabimo do 4-krat več vode in električne energije za segrevanje vode kot v sodobnem pomivalnem stroju. Pri tem velja omeniti, da lahko pomivanje posode v številčnejših gospodinjstvih pomivalcu odvzame celo uro, kar je velika izguba časa. Če vse to upoštevamo, ugotovimo, da nam lahko pomivalni stroj že v približno dveh letih privarčuje stroške nakupa.

Če bi vsa gospodinjstva v Evropi uporabljala sodobne pomivalne stroje, pri porabi vode 25 l in porabi energije 1 kWh, bi prihranili toliko energije, kot je dnevno proizvedeta dve jedrski elektrarni. 

Če vztrajamo pri ročnem pomivanju posode, ne porabljajmo vode po nepotrebnem. Pipo zapirajmo vsakič, ko vode neposredno ne potrebujemo.

 

Upoštevajmo energijsko nalepko >>>

Pri nakupu stroja se odločimo za takšnega, ki spada med energijsko varčne aparate in ima vgrajen varčni program pomivanja.

Poženimo le poln stroj >>>

Pomivalni stroj poženemo le tedaj, ko je primerno poln. Če uporabimo kakovosten prašek, lahko posodo dobro operemo že s krajšim programom in pri nižji temperaturi.

Člani mreže SINERGIJA