• Maskirajmo (tudi) hišo! / Foto: Pexels

Maskirajmo (tudi) hišo!

V zimskih mesecih ponoči okna po možnosti zastirajmo …

  • V zimskih mesecih ponoči okna po možnosti zastirajmo s polkni oziroma roletami. Zaradi nižjih nočnih temperatur so tedaj izgube toplote največje.
  • Lahko jo spomladi tudi izoliramo, ali pa damo bolj eneretsko učinkovita okna …

Poglejmo kako z obnovo stare hiše privarčujemo tudi do več kot 3.000 € / leto (lahko preračunavamo tudi za stanovanje ali poslovni objekt):

V hiši, kjer stari sistem s kotlom na kurilno olje ogreva površino okoli 150 m2 na na 21ºC, s približno 30 m2 starih dvoslojnih oken, stanujejo 4 osebe. Ponoči ne znižujejo temperature, saj se hiša hitro podhladi … Zelo verjetno je poraba tudi do 4.600 € / leto. Če izolirajo podstrešje s 25 cm in stene dodatno s 15 cm, lahko prihranijo do 500 € / leto. Če bi zamenjali okna za bolj učinkovita, bi privarčevali še dodatno še 700 € / leto, ob hkratni zamenjavi ogrevalnega sistema za toplotno črpalko, pa bi privarčevali tudi do 3.300 € / leto. Poglejte si okvirne izračune za vaše stanovanje ali hišo, povprečno oceno investicije, vračilno dobo, ob tem pa bodite pozorni na različne subvencije. Rezultat – manj denarja za ogrevanje, boljše počutje (manj vlage, plesni …) in z ustrezno subvencijo tudi krajšo vračilno dobo.

Mehurčasta folija: Kako zmanjšati toplotne izgube na oknih / Porabimanj INFO


Mehurčasta folija: Kako zmanjšati toplotne izgube in kondenz na (strešnih) oknih?

Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije / REUS 2015

Izolacija fasade je bila opravljena v dobri tretjini gospodinjstev (34 %), pogosteje je bila opravljena v enodružinskih stavbah (38 %) kot v večstanovanjskih stavbah (28 %).

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.