• Naj nam toplota ne uide - ogrevanje / Design: Branko Baćović

Naj nam toplota ne uide

Vsaka stopinja nad 20° C poveča porabo energije za 6%, zato je vložek v termostatske naprave več kot upravičen …

Čeprav pomlad trka na naša vrata, ne smemo pozabiti, da ogrevanje prostorov v hladnem delu leta predstavlja za vsako gospodinjstvo velik strošek. Zmanjšamo ga lahko s pravilno naravnano temperaturo, ki naj bi v bivalnih prostorih znašala med 19 in 22° C, v spalnici pa med 15 in 18° C. Vsaka stopinja nad 20° C poveča porabo energije za 6%, zato je vložek v termostatske naprave več kot upravičen. Še večji prihranek (tudi 50 % in več), ob tem pa tudi manjše izpuste CO2 dosežemo z investicijo v ogrevalni sistem s toplotno črpalko, sončnimi celicami ali v druge obnovljive vire energije. 

Regulacija temperature / Pozitivna energija


Regulacija temperature

Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije / REUS 2015

V večini gospodinjstev je običajna dnevna temperatura med kurilno sezono med 21 in 22 stopinjami (53%) oz. med 23 in 24 stopinjami (23%).

V primerjavi z REUS 2012 je zaznati dvig običajne dnevne temperature (predvsem na račun enodružinskih hiš), saj je značilno narasel delež višje temperature (23 do 24 stopinj) in padel delež nižje temperature (19 do 20 stopinj). V nočnem času kurilne sezone podobno kot v letu 2012 prevladuje temperatura med 17 in 18 stopinjami (46%) ter 19 in 20 stopinjami (26%).


Ali ste vedeli?

  • Da toplota največ uhaja skozi streho – približno 40 %.

Sledijo …

  • Okna  – približno 30 %
  • Stene – približno 25 %
  • Klet – približno 5 %

Toplotna črpalka / Pozitivna energija


Toplotne črpalke

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.