• Hladilnik - optimalna temperatura / Pozitivna energija / Foto: Pexels

Ne spreminjajte kuhinje v Aljasko

Optimalna temperatura – nižji stroški.

Hladilnik in zamrzovalnik sta nepogrešljiva gospodinjska pripomočka, ki morata biti stalno priklopljena na električno energijo, poleg tega pa sodita med največje potrošnike električne energije v gospodinjstvu. Njuno porabo lahko zmanjšamo že z nekaj preprostimi ukrepi, kot sta kratkotrajno odpiranje vrat in optimalna temperatura (okoli 5 °C v hladilniku in – 18 °C v zamrzovalniku).

Manj ledu – manjša poraba

Nezanemarljivo je tudi odmrzovanje zamrzovalnika in zamrzovalnega dela hladilnika. Že 5 mm debela plast ledu namreč poveča porabo energije za 30 %. Približno polovica slovenskih gospodinjstev hladilne naprave odmrzuje dvakrat letno, temu pa se lahko izognemo z nakupom naprav, ki same uravnavajo debelino ledu.

Izračun končne cene električne energije / Porabimanj INFO


Poznaš svojo končno ceno elektrike?

Nov hladilnik – boljša energetska učinkovitost

Zelo pomembna pri hladilnih napravah je tudi starost. 15 in več let stari aparati porabijo tudi do trikrat več energije kot novi. Zamenjava hladilne naprave z najbolj energijsko učinkovito lahko znesek na računu za električno energijo zmanjša za okoli 7 %. Okoli 40 % hladilnih naprav v slovenskih gospodinjstvih sodi v energijski razred A ali višje (REUS 2011*). Kljub hitremu tehnološkemu napredku je delež porabljene energije za delovanje hladilnih in zamrzovalnih aparatov v gospodinjstvih v povprečju skoraj tretjinski.

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2011

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.