• Razdelitev slovenskih gospodijstev glede na rabo energije / Raziskava REUS

19.02.2015

13% Slovencev je realistov

Eden od rezultatov raziskave REUS je tudi razdelitev slovenskih gospodijstev glede na rabo energije. Najmanjši segment zajema gospodinjstva, ki imajo na vseh trditvah nadpovprečne vrednosti

Dobro so seznanjeni z okoljsko problematiko, delujejo ekološko po svojih najboljših močeh, ločujejo odpadke, ne kupujejo preveč embalaže, zamenjali so veliko potratnih električnih naprav. Na drugi strani pa se zelo strinjajo tudi s tem, da je veliko ekološko obarvanih vsebin le marketinški trik in modni trend. Zaradi zavedanja problematike in mnenja, da se ekologija marketinško izkorišča, smo jih poimenovali Realisti.

Razdelitev slovenskih gospodijstev glede na rabo energije / Raziskava REUS

Njihova raba energije je, podobno kot pri entuziastih, ponekod še bolj učinkovita.

V primerjavi s preteklim merjenjem ostaja velikost segmenta nespremenjena. Naslednja raziskava REUS 2015, bo razkrila, ali se ta trend nadaljuje.

V tem segmentu so nadpovprečno zastopana gospodinjstva iz Jugovzhodne Slovenije, Spodnje-posavske regije in Gorenjske.

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Preverite tudi vi svojo učinkovitost

Več kot polovica Slovencev živi v zablodi, da z energijo ravna učinkovito. Zanimivo pa je tudi to, da je razkorak med tem, kar mislimo o svoji učinkovitosti in tem, kako dejansko ravnamo z energijo, večji v Sloveniji kot v EU.

Kviz je glede na metodologijo raziskave REUS zelo poenostavljen in prilagojen za hitro testiranje na spletu. Namenjen pa je predvsem spodbujanju k energijsko učinkovitemu ravnanju, kar nam omogoča prihranek in je koristno za okolje.

  • 1 / Drsnik (slider) postavie na pozicijo, oz. v skupino v katero mislite da ste (neosveščen oz. boljše povedano ravnodušen, pasiven, skeptik, realist, ali entuzijast).
  • 2 / Odgovorite na 6 (šest) enostavnih vprašanj.
  • 3 / Boste dobili odgovor, ki vam bo pokazal kako dejansko ravnate z energijo.