• Negovana klima pomeni boljše zdravje in prihranek denarja / Pozitivna energija

Negovana klima pomeni boljše zdravje in prihranek denarja

Vzdrževanje klimatskih naprav je nujno zaradi zdravja ljudi, ki živijo in delajo v klimatiziranih objektih. Razen tega ta ukrep povečuje energetsko učinkovitost in prihrani denar.

Obvezno vsakoletno servisiranje

Klima-naprave moramo obvezno enkrat na leto servisirati pri pooblaščenem in specializiranem servisu. Prah, bakterije in mikroorganizmi, ki se nalagajo v notranjosti enote, so vzrok največjih težav. Posledice so: neugodne vonjave, slaba kakovost zraka, nenaravno šumenje, slabša energetska učinkovitost.

Občasno dezinficiranje in kontrola

Tudi sami lahko očistimo in dezinficiramo notranjo enoto. Pred tem je treba napravo izklopiti iz elektrike, odprti masko, počasi izvleči filtre po navodilih proizvajalca, tako da ne poškodujemo občutljivih plastičnih nastavkov. Za dezinfekcijo uporabimo dezinfekcijsko razpršilo. Obenem je smotrno preveriti tudi stanje rež in odstraniti eventualno umazanijo, ki preprečuje normalen pretok zraka.

Filtri, ki se lahko čistijo

Filtre najprej operemo z relativno močnim curkom hladne vode. Ko odstranimo prvi sloj umazanije, jih še za pol ure položimo v mlačno vodo, ki smo ji dodali detergent za pomivanje posode. Za tem jih še enkrat speremo z vodo in ko se popolnoma posušijo, jih vrnemo nazaj v napravo.

Vzdrževanje zunanje enote

Tudi zunanja enota tudi potrebuje nego, posebej zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom. Redno preverjamo, ali je treba odstraniti kakšno listje in prah. Priporočljivo je tudi namestiti nadstrešek, ki ščiti enoto pred sončnimi žarki in umazanijo.

Hlajenje / Porabimanj INFO

Več uporabnih nasvetov in informaci preberi na Porabimanj INFO.

Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije / REUS 2015

  • Dobra polovica (54 %) poseduje klimatsko napravo staro med 6 in 10 let, 43 % pa med 3 in 5 let.
  • S trditvijo „da brez klime poleti ne morejo shajati“, se popolnoma strinja oz. strinja 39 % vprašanih. Anketiranci, ki živijo v večstanovanjskih stavbah, nekoliko pogosteje menijo, da ne morejo shajati brez klimatske naprave (42 %) kot anketiranci, ki živijo v enodružinskih hišah (37 %). V primerjavi s prejšnjim merjenjem ni bistvenih razlik.
Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.