Tesla in Edison sta postavila temelje …

  • Tesla in Edison sta postavila temelje ...

… a razvoj žarnic je od takrat zelo napredoval.

Uporabljajmo varčne žarnice, tako imenovane sijalke in LED svetila. Nakup se povrne v enem letu, v prihodnjih letih pa pobiramo obresti v obliki manjših stroškov za energijo. 

Če imate doma 6 navadnih žarnic z žarilno nitko in jih v povprečju uporabljate več kot eno uro na dan ter ste jih pripravljeni zamenjati z varčnimi sijalkami, bo vaš račun za razsvetljavo na letni ravni manjši še za dodatnih 40 €. V kolikor pa boste uporabili LED sijalke, ki imajo tudi do štiri-krat daljšo življenjsko dobo in ne vsebujejo nevarnih snovi, lahko še dodatno privarčujete tudi do 20 €.


Ali ste vedeli?

Sijalke porabijo štirikrat manj energije kot navadne žarnice z žarilno nitko in trajajo vsaj desetkrat dlje. Če bi v vseh slovenskih gospodinjstvih eno 100W žarnico, ki gori 3 ure dnevno, zamenjali s sijalko, bi prihranili skoraj toliko energije, kot je porabijo vse slovenske bolnišnice skupaj.

Raziskava REUS

Med vrstami žarnic, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu, so najbolj pogoste kompaktne fluorescentne sijalke ter navadne žarnice z žarilno nitko. Ostale sijalke so bistveno manj pogoste. Najmanj so prisotne LED sijalke.