• Varčna žarnica ali varčna sijalka? / Pozitivna energija

Varčna žarnica ali varčna sijalka?

Ob zamenjavi 6 navadnih žarnic (60 W) s sijalkami lahko prihranite tudi do 50€/leto

Če imate doma 6 navadnih žarnic z gorilno nitko in jih v povprečju uporabljate tri ure na dan, vas uporabljena električna energija stane približno 55 € / leto. Če pa bi jih zamenjali s sijalkami, bi račun za razvetljavo na letni ravni znašal približno 15 €.

Ob upoštevanju dejstva, da v povprečju varčna sijalka stane cca 6 €, bi se investicija povrnila približno v  enem letu. Seveda ne smemo zanemariti tudi dejstva, da v povprečju (odvisno od načina uporabe) varčne sijalke trajajo veliko dlje kot navadne. V kolikor pa boste uporabili LED sijalke, ki imajo tudi do štiri-krat daljšo življenjsko dobo, lahko še dodatno privarčujete več kot 10€. 

Razsvetljava - sijalke, žarnice / Pozitivna energija


Razsvetljava

Navadna žarnica 

Pod steklom se skriva »skodrana« kovinska nitka. Ko prižgemo luč, steče skozi nitko v žarnici elektrika, ki jo močno segreje – tako zelo, da zažari in oddaja svetlobo. Od tod tudi ime: žar-nica.

Kompaktna fluorescentna (FLUO) sijalka

Če pa pogledamo sijalko, v njej ne vidimo nobene nitke, ki bi žarela. Sijalke so dejansko zelo pomanjšane neonske luči. Pod steklom teh luči je ujet poseben plin, ki zasveti oz. zasije, ko skozenj steče električni tok.

LED sijalka

Svetleča dioda (angleška kratica LED (light-emitting diode) je polprevodniški elektronski element. Njene električne karakteristike so podobne navadni polprevodniški diodi s to razliko, da kadar prevaja tok, sveti.

Ali ste vedeli?

  • Navadna žarnica 80% energije spremeni v toploto in 20 % v svetlobo.
  • 100 W žarnica in 20 W sijalka oddata med 1200 in 1350 lumni – enot, katera nam pove, koliko močno neka naprava sveti.
  • FLUO sijalke vsebujejo živo srebro, v povprečju 3-4 miligrame (veliko manj kot navadni termometer, ki vsebuje 500 do 1.000 mg). Elementarno živo srebro je posebej nevarno pri vdihovanju. Navodila za ravnanje ob razbitju sijalke ali živosrebrnega termometra so identična.
  • FLUO sijalke sevajo bistveno močneje kot običajne žarnice. Najvišje vrednosti sevanja so bile izmerjene v neposredni bližini sijalk, s povečevanjem razdalje pa so se manjšale in bile pri 30 centimetrih že zelo majhne.

Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije / REUS 2015

Več kot eno uro dnevno je v dveh tretjinah anketiranih gospodinjstev prižganih do 30 % sijalk. V primerjavi s preteklim merjenjem je zaznati nekoliko negativen trend, saj je narasel delež gospodinjstev (z 12 % na 17 %), v katerih je nad 40 % sijalk prižganih več kot eno uro na dan.

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.