Oxygen: zelene pnevmatike, ki dihajo in komunicirajo

Na avtosalonu v Ženevi, 6. marca 2018, je proizvajalec pnevmatik Goodyear predstavil koncept novih pnevmatik z atraktivnim nazivom “Oxygen”, katerih cilj je, da urbana mobilnost postane bolj ekološka.

Inovativna ideja tega koncepta je, da na bočni strani pnevmatike raste mah, ki “vdihuje” ogljikov dioksid in “izdihuje” kisik. S tem bi po njihovih izračunih v mestu velikosti Pariza, 2,5 milijonov obstoječih vozil, s pomočjo gum “Oxygen”, proizvedlo okoli 3000 ton kisika na leto. Ob tem pa bi absorbirale približno 4000 ton ogljikovega dioksida.

Pnevmatike “Oxygen” naj bi se proizvajale v 3D tehnologiji iz recikliranih starih gum. Energijo, ki bi se sproščala skozi proces fotosinteze bi uporabili za oskrbo vgrajene elektronike. Razen tega bi s  pomočjo tehnologije LIFI komunicirale z drugimi avtomobili in infrastrukturo prihodnosti.

Goodyear želi ustvariti pametne, učinkovite in energetsko ozaveščene pnevmatike prihodnosti. Odličen koncept vendar podatki, kdaj bo ta koncept pripravljen za trg, še niso objavljeni.