Ura Zemlje: Lepa gesta, ki jo lahko nadgradimo

KAKO LAHKO PRIHRANIMO 2 MIO EUR … ali pa tudi več!

24. marca 2018 je Ura Zemlje. Sodelujete lahko tako, da med 20.30 in 21.30 ugasnete luči. Vendar to ni edini način, da zmanjšate svoj oglični odtis. Pripravili smo 10 preprostih predlogov, ki so izvedljivi za vsakogar. Prihranki na ravni enega gospodinjstva morda niso veliki, ko pa jih pomnožimo s številom gospodinjstev v Sloveniji pa so prihranki zelo veliki.

Ko sem pred 10 leti prebral članek o globalni akciji Ura Zemlje me je ideja akcije, ki je usmerjena v spodbujanje gospodinjstev h koristnemu ravnanju, navdušila. Vzdrževalci elektro-distribucijskega sistema so bili nad akcijo manj navdušeni, saj bi v primeru, da sodeluje veliko število ljudi, lahko ogrozila stabilnost sistema.

Več nas sodeluje, večji bo učinek

Globalna akcija Ura Zemlje je smiselna, če se je udeležimo v čim večjem številu. Začel sem računati: če eno gospodinjstvo ugasne 60 W žarnico za 1 uro, zmanjša porabo električne energije za 0,06 kWh in zmanjša emisije CO2 za 32 g. To seveda ni veliko, če pa 820.541 gospodinjstev v Sloveniji za eno uro ugasne le eno 60 W žarnico, bi skupaj prihranili 49.232 kWh električne energije in zmanjšali izpuste CO2 za 25.956 kg. Pri tem bi prihranili 5.907 €.

V primeru, da bi vsa slovenska gospodinjstva vsak dan v letu za eno uro zmanjšala razsvetljavo s tem, da ugasnejo eno 60 W žarnico bi se letna poraba električne energije zmanjšala za 18 milijonov kWh in izpusti CO2 bi se zmanjšali za 9 milijonov kg. Pri tem bi prihranili 2 milijona €.

Če namesto žarnice z žarilno nitko 60 W predpostavimo, da bo vsako gospodinjstvo eno leto ugašalo, za eno uro, eno varčno sijalko (kompaktna fluorescenčna) z močjo 14 W, ali pa eno LED sijalko z močjo 8 W, bi se poraba električne energije  zmanjšala za 4,2 milijona kWh oz. za 2,4 milijona kWh. Izpusti pa bi se zmanjšali za 2,2 milijona kg CO2 oz. 1,3 milijona kg CO2. Pri tem pa bi prihranili 503.000 € v primeruvarčne sijalk in 290.000 € v primeru LED sijalk, ker je poraba LED sijalk že v osnovi dosti nižja.

Ne glede na predpostavko, ki jo upoštevamo pri izračunu, bi bilo opazno zmanjšanje emisij CO2, kar je v vsakem primeru dobrodošlo za okolje :-).

10 PREDLOGOV VARČEVANJA Z ELEKTRIKO, KI NISO POVEZANI S DODATNIMI STROŠKI

Podoben učinek lahko dosežemo s tem, da  spreminjamo številne potratne navade, ki povečujejo porabo elektrike in stroške, ob tem pa po nepotrebnem ustvarjajo negativne vplive na okolje. Z naslednjimi 10 predlogi lahko zmanjšate porabo električne energije in prihranite brez dodatnih stroškov.

S tem ukrepom boste znižali stroške.

Cena električne energije pri dvotarifnem števcu:

  • Višja tarifa – VT: 10,820
  • Manjša tarifa – MT: 5,208

Sodobna sredstva za pomivanje posode so učinkovita tudi pri nižjih temperaturah (50 do 60°C).

Pri pralnem stroju lahko izberemo program za polovično naložen boben. Prihranek električne energije je tudi do 25 %. Če je boben prepoln pa se perilo ne bo opralo dovolj kvalitetno. 

Sušilni stroj uporablja relativno veliko energije. Če je možno, sušite perilo na zraku.

S tem znižujemo temperaturo v pečici in povečujemo porabo električne energije.  Električni štedilnik moči 1.000-3.000 W v 20 do 60 minutah delovanja s polno močjo porabi 1kWh električne energije.

Pri kuhanji s pokrovom lahko privarčujete tudi do 20% energije. Kadar je možno uporabite tako imenovani “ekonom lonec”. 

Pet stopinj nižja temperatura pomeni 25 % večjo porabo električne energije.  

Priporočljive temperature:

  • Do -6°C / Shranjevanje zamrznjene hrane za kratek čas
  • Do -12°C / Shranjevanje zamrznjene hrane do 30 dni
  • -18°C / Shranjevanje zamrznjene hrane do enega leta
  • -24°C / Zamrzovanje sveže hrane

Vrata naj bodo odprta le toliko časa, da iz njega vzamete ali vanj odložite želena živila. Za vsako minuto odprtih vrat naprava porabi dodatne tri minute, da znova vzpostavi želeno temperaturo.

Te namreč močno zmanjšajo učinkovitost hlajenja in povečajo porabo električne energije. Zamrzovalniki, ki se ne odtajajo, porabijo več energije, da vzdržujejo velike količine ledu. To pomeni, da tudi, če imate zamrzovalnik energijskega razreda A, lahko deluje kot zamrzovalnik razreda B ali C, če ni ustrezno odtaljen. Zamrzovalnik, ki se sam odtaja, pa leto za letom ostaja v najvišjem energijskem razredu.

Najbolj varčna je ugasnjena luč 🙂.

Veliko več kratkih nasvetov najdete na aplikaciji Porabimanj.

Za nasvete glede investicij za zmanjšanje porabe energije v vašem domu pa se lahko obrnete na brezplačne svetovalce v mreži ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko Sklada. Obiščite vam najbližjo svetovalno pisarno, ki jo najdete na spletni strani www.ekosklad.si ali pa pokličite na brezplačno tel. številko 080 1669.

Akcijo Ura Zemlje, ki je bila prvič izvedena v Sydneyju 28. marca 2007, je spodbudil Svetovni sklad za naravo.

Vabljeni k sodelovanju.

Branko

Vzdržujem aplikacijo Porabimanj, spletne strani in z ilustracijami prispevam, da je vsebina lažje razumljiva in spodbudna.

Preberite več o Branku →

Mogoče te še zanima