Dan Zemlje

Ne glede iz katerega planeta prihajamo, trenutno živimo na Zemlji.

Da omogočimo našim potomcem, da bodo živeli vsaj tako dobro kot mi, za to ne potrebujemo vesoljske tehnologije.

Enostavnejše je kot si predstavljate. Potrebno je malo dobre volje in doslednosti.

Pri tem ne gre za odrekanje ugodju temveč predvsem za to, da porabimo toliko kot potrebujemo vključno z energijo, vodo in drugimi dobrinami.

Med 10 super-namigi prepoznajte vsaj eno svojo potratno navado in jo skušajte spremeniti v naslednjih 3 mesecih:

Bojler vklapljajte, ko je elektrika cenejša

V kolikor imate dvotarifni sistem merjenja porabe elektrike, je priporočljivo bojler vklapljati ponoči, ko je energija cenejša. Nekateri novi bojlerji že imajo vgrajen timer, ki samodejno preklopi na cenejši tok.

IZRAČUNAJTE SAMI: Električna energija potrebna za pripravo tople sanitarne vode


Koliko elektrike in denarja porabite za ogrevanje vode?

Vestno zapirajte pipe

Ko vode ne potrebujemo, denimo med umivanjem zob, miljenjem, britjem, ročnim pranjem posode in podobnimi opravili, vestno zapirajte pipe.

Zalivajte vrt v zgodnjih urah

Vrt zalivajte zgodaj zjutraj, ko so temperature nižje. Na ta način boste zmanjšali isparevanje vode in rastline vam bodo hvaležne.

Ne ohlajajte pod 25 stopinj C

Priporočljivo je, da klimatsko napravo nastavite na 25°C ali več. Vsaka nastavljena stopinja višje (26, 27 ali več) predstavlja prihranek od 4 do 8% pri stroških električne energije na letni ravni. Nižanje nastavljenih stopinj pod 25°C pa lahko povzroči precej povečan letni strošek za energijo. Iz zdravstvenih razlogov je priporočljiva največja razlika med zunanjo in notranjo temperaturo zraka 8ºC.

Temeljito zračite ponoči in zjutraj (poletje)

Zračimo ponoči in zjutraj, ko so temperature najnižje. Takrat na stežaj odpremo okna, s čemer dosežemo hitro zamenjavo toplega in postanega zraka s svežim in hladnejšim. Nato okna zapremo in po možnosti zasenčimo, kar bo v dnevnem času preprečilo neželeno dodatno segrevanje prostorov. Zračenje pri priprtih oknih je neučinkovito.

Hladilnika in zamrzovalnika ne odpirajmo po nepotrebnem

Vrata naj bodo odprta le toliko časa, da iz njega vzamemo oziroma vanj položimo želena živila. Za vsako minuto odprtih vrat naprava porabi dodatne tri minute, da znova vzpostavi želeno temperaturo.

Zmanjšajmo temperaturo pranja

Pri pranju perila v pralnem stroju se kar 90 odstotkov energije porabi za gretje vode, zato je izbira temperatura pranja zelo pomembna. Če temperaturo zmanjšamo s 40 na 30 ºC lahko prihranimo kar do 30 odstotkov električne energije. Tako že pri štirih pranjih prihranimo dovolj energije za naslednji pralni stroj umazanega perila.

Najbolj varčna je ugasnjena luč

… zato jo ugašajmo povsod tam, kjer je ne potrebujemo.

Ali ste vedeli?

Če bi v vseh slovenskih gospodinjstvih ugasnili eno 100 W žarnico, ki bi sicer gorela 3 ure, bi prihranili toliko izpustov emisij CO2, kot bi jih nastalo, če bi pokurili kurilno olje, ki bi ga pripeljale cisterne v 7 kilometrski koloni.

Poiščite embalažo, ki jo je možno reciklirati

Zavržena embalaža predstavlja tretjino vseh odpadkov, ki na deponijah povzroča emisije tudi drugih onesnaževal (dioksini).

Vozite s prilagojeno hitrostjo

Vsakič, ko nenadoma pospešujete, motor porabi več goriva in proizvaja več CO2. Preverite prihranek. Na zadnjem koraku modula Mobilnost v energetskem svetovalcu PORABImanj lahko preigravate variante, koliko bi privarčevali, če vozite umirjeno. Ali ste vedeli? Dobra tretjina voznikov občasno hitro pospešuje ali zavira, vendar se to pogosteje dogaja moškim in mlajšim od 27 let.

Več nasvetov →

Mogoče te še zanima