• Klimatske naprave / Foto: Pexels

Klimatske naprave

Vremenske razmere nas veliko stanejo!

Ali ste vedeli …

ARSO, Branko Gregorčičda imamo v Sloveniji idealno temperaturo le okoli 130 dni v letu? V preostalih dneh jo je treba umetno vzdrževati, kar je povezano z dodatnimi stroški.

Vrste klimatskih naprav

Klimatska naprava je ena najbolj običajnih aparatov za uravnavanje bivalnega udobja, ko se termometer povzpne nad idealno temperaturo. Najdemo jih v različnih izvedbah, od prenosnih naprav, preko stenskih split sistemov, klim brez zunanje enote, okenskih sistemov, do drugih, kompleksnejših različic.

Ko se odločamo za nakup, je priporočljivo izbrati napravo z invertersko funkcijo, ki omogoča učinkovitejše hlajenje, pa tudi ogrevanje prostora. Inverter klimatska naprava varčuje z električno energijo bolj kot običajna, posebnega problema pa ne predstavljajo niti nizke zimske zunanje temperature -10 °C ali celo -15 °C.

Najpogosteje se lastniki bivalnih prostorov odločajo za split sistem ali prenosne naprave:

Split klimatska naprava

Split klima naprava ima notranji del (ali več delov) ločen od zunanjega dela. Dela sta med seboj povezana z električno napeljavo in cevmi, v katerih se pretaka hladilni plin. Notranja enota hladi zrak v prostoru. Danes večina modelov omogoča tudi ogrevanje prostorov. Vse split klimatske naprave so opremljene z elektronskim in daljinskim upravljanjem za nastavitev moči ventilatorja in temperature v prostoru.

Ker klimatska naprava prostor tudi razvlažuje, je treba pri montaži zagotoviti odvod vode iz notranje enote.

Prenosna / premična klimatska naprava

Prenosno klimatsko napravo lahko postavimo na poljubno mesto v prostoru. Vsebuje vse elemente za delovanje, vključno s hladilnim kompresorjem. Omejitev pri postavitvi predstavlja le cev (običajno premera 10 cm) po kateri topel zrak odvajamo na prosto (skozi priprto okno, zidno rešetko ali odprtino v zidu) sicer se prostor ne bo ohladil. Cev za odvajanje toplega zraka na prosto naj bo čim krajša, saj deluje kot grelno telo in oddaja toploto nazaj v prostor.

Klimatska naprava brez zunanje enote

Klimatske naprave brez zunanje enote predstavljajo alternativo split klimatskim napravam. Priporočajo se v zgradbah kjer ni dovoljena montaža zunanjih enot split klimatskih naprav ali v primeru ko enostavno ne želimo kaziti izgleda fasade.

Klimatske naprave / Foto: Shutterstock

Logo PorabimanjAPP - energetski-svetovalec / Pozitivna energija

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Naredi sam/a – Mreža proti komarjem

Lažje boste spali pri odprtem oknu, obenem pa boste zmanjšali tudi potrebo po hlajenju s klimatsko napravo v vročih dneh.