• Naj vam denar ne uhaja skozi okna - zamenjava oken / Foto: Pexels

Naj vam denar ne uhaja skozi okna

Zamenjava obstoječih oken z izboljšanimi, dvoslojni, bi strošek ogrevanja znižal za 120 € na leto.

V starejši enodružinski hiši, v celinskem delu Slovenije, s 100 m2 ogrevane površine, brez izolacije, z 20 m2 starih oken, v kateri se s starim kotlom na polena vzdržuje temperatura prostorov okoli 22°C, je letni strošek ogrevanja okoli 1.700 €. Že znižanje temperature v prostorih za samo 1°C bi pomenilo prihranek okoli 100 € letno. Zamenjava obstoječih oken z izboljšanimi, dvoslojni, bi strošek ogrevanja znižal še za dodatnih 120 € na leto*.

Bodite pozorni na vrstni red investicij

V kolikor nimate denarja, da bi stavbo popolnoma  energetsko obnovili, najprej zamenjajte okna nato pa izolirajte zunanji ovoj stavbe. Zadnje dejanje pa naj bo posodobitev ogrevalnega sistema. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo takrat, ko boste izolirali stavbo, ogrevalni sistem po nepotrebnem predimenzioniran!

Preverite koliko in na kakšen način lahko prihranite!

Brezplačna spletna aplikacija Porabimanj vam bo v pomoč pri preverjanju vaših stroškov ogrevanja in spremljajočih se izpustov CO2 glede na vrsto uporabljene energije, starost ogrevalnega sistema in velikost ogrevalne površine. Seznanili se boste tudi s ključnimi ukrepi kako prihraniti energijo brez večjih investicij. Ob tem boste lahko tudi primerjali učinkovitost obstoječega ogrevalnega sistema z alternativnimi variantami in ugotovili, kateri sistem je za vaš dom najprimernejši ter izvedeli čas povrnitve investicije.

*Izračuni v energetskem svetovalcu PORABImanj so okvirni in so narejeni na bazi povprečne cene energentov in opreme.

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.