Svetovni dan varčevanja z energijo / dr. Zoran Medved, Rajko Dolinšek, mag. Erik Potočar, mag. Alan Perc

06.03.2023

Ob Svetovnem dnevu varčevanja z energijo

“V prvem tednu v marcu po vsem svetu obeležujemo Svetovni dan varčevanja z energijo. Ob vojni v Ukrajini, krizi z dobavo nekaterih energentov, vse višjih cenah nekaterih oblik energije je varčevanje z energijo postalo prvovrstno politično in gospodarsko vprašanje, ki pomembno vpliva tudi na naše vsakdanje navade in življenjski slog.

Kakšen je odnos do varčevanja z energija v Sloveniji, koliko smo pri tem uspešni nam bodo poskusili odgovoriti Rajko Dolinšek, vodja projekta REUS iz agencije Informa Echo, mag. Erik Potočar, vodja sektorja za rabo energije na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo in mag. Alan Perc, direktor družbe Energija plus iz Maribora.”

S temi besedami je dr. Zoran Medved najavil pogovorno oddajo Omizje na TV Maribor na temo Svetovni dan varčevanja z energijo, ki je 6. marca. Izhodišče pogovora predstavljajo podatki kontinuirane Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS, ki so je v agenciji informa Echo izvedli v letu 2022 med več kot 1000 gospodinjstvi.

Vabim vas k poslušanju zanimivega in aktualnega pogovora, ki ga dopolnjujejo infografike s podatki iz raziskave REUS.

Rajko Dolinšek / Informa EchoRajko Dolinšek

Kazalca Odnos javnosti do porabe energije v slovenskih gospodinjstvih” in “Ozaveščenost javnosti o energetski učinkovitosti” s področja ravnanja z energijo sta objavljena na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) v spletni aplikaciji Kazalci okolja v Sloveniji:

Kazalci okolja so na dogovorjen način izbrani in predstavljeni podatki. Namenjeni so ozaveščanju javnosti in podpori odločanju. S kazalci, s katerimi spremljamo ozaveščenost javnosti o rabi energije, energetski učinkovitosti in podnebnih spremembah želimo vplivati na pomen znanja o podnebnih spremembah in  na večjo pripravljenost podpori podnebju in okolju prijaznim politikam.

Mogoče te še zanima