Sušilni stroj – moja izkušnja / Pozitivna energija

Sušilni stroj – moja izkušnja

Morda obstajajo ljudje, ki radi sušijo perilo v zaprtih prostorih in ga likajo. A sama nisem takšna, zato sem vesela, da sem se temu v veliki meri lahko izognila.

Kljub temu, da ne maram obešanja in likanja perila, sem se leta izogibala nakupu sušilnega stroja, ker

 1. mečka obleke;
 2. je hrupen;
 3. povečuje vlago v kopalnici;
 4. iz njega uhajajo kosmi in prah,
 5. porabi veliko električne energije;
 6. zavzame veliko prostora.

Sušilni stroj da ali ne / Poitivna energija

Sprememba navad in mišljenja

Potem sem kupila sušilni stroj in spremenila mnenje.

Moje izkušnje po petih letih: sušilni stroj …

 1. veliko manj mečka oblačila, kot če oblačila sušim v sobi ali na terasi, zato likanje skoraj ni potrebno. Oblačila so po sušenju veliko mehkejša, zato mi ni treba uporabljati mehčalca in ni več tistih nadležnih črt, ki po sušenju na vrvici ostanejo na perilu;
 2. je po glasnosti podoben pralnemu stroju – hrup je odvisen od tega, kaj sušimo;
 3. ki sem ga kupila, je nekoliko dražji od navadnih sušilnih strojev in uporablja tehnologijo toplotne črpalke oziroma je opremljen s toplotno črpalko. V prostor oddaja približno dvakrat manj vlage kot običajni sušilni stroji, zato v kopalnici nisem občutila opaznega povečanja vlažnosti;
 4. sicer res ustvarja kosme in prah, a jih odlaga na dveh sprejemnih mestih v notranjosti stroja (zato ne letijo po celotni kopalnici). En sprejemnik bližje perilu moram očistiti po vsakem sušenju, drugega, ki se nahaja spodaj, pa po 5 ali 6 sušenju;
 5. s toplotno črpalko v povprečju porabi 50 % manj energije kot običajni sušilni stroj, ker suši pri skoraj dvakrat nižji temperaturi, tj. približno 50 °C;
 6. res zavzame veliko prostora, a nič več kot navaden pralni stroj. Namestimo ga lahko tudi nad pralni stroj. Kupimo lahko tudi kombiniran pralno-sušilni stroj, a so nam takšen nakup odsvetovali zaradi več razlogov.

Sušilni stroj – moja izkušnja / Pozitivna energija

Eneja Varčun / Porabimanj INFOPri nakupu ne pozabite na dve stvari: 1) prodajalcu oz. monterju povejte, če želite, da kondenzirana voda odteka neposredno v odtok, sicer se bo nabirala v rezervoarju v stroju in jo boste morali redno prazniti; 2) predlagam, da izberete sušilni stroj z večjo kapaciteto kot jo ima vaš pralni stroj, saj v primeru maksimalno napolnjenega pralnega stroja ne boste mogli posušiti vsega perila naenkrat.

Ugotovitev

Sušilni stroj je veliko bolj praktičen kot sušenje perila na vrvici. Perilo je veliko mehkejše kot pri običajnem načinu in sušenje ni pogojeno z vremenskimi razmerami. Dokler se suši, perilo zavzame veliko manj prostora kot če je izobešeno in, kar je pomembno, ne poveča vlažnosti v stanovanju. Poleg tega, da nam ni treba več kupovati mehčalca, lahko prihranimo tudi, ker nam preprosto ni treba več kupovati več kosov enakih oblačil, ki jih nosimo, medtem ko se drugi kosi perejo in sušijo. Če nekaj rabimo, lahko namreč to operemo in posušimo v nekaj urah. Če povzamem: nikoli se ne bi vrnila v čase, ko sem sušila oblačila tako, da so visela po vsej sobi.

V vročih sončnih dneh pa še vedno sušim na terasi, ker se perilo suši hitreje kot v sušilcu in obenem ne trošim elektrike.

Mogoče te še zanima

Porabi manj APP

Za vsak dotrajan električni aparat, ki ga boste zamenjali preverite prihranek pri elektriki glede na energijski razred načrtovanega aparata na brezplačni aplikaciji Porabimanj.

PRIMER: Ob zamenjavi skoraj dvajset let starega sušilnega stroja, ki obratuje 7x na teden po zimi in 4x na teden po leti, lahko ob nakupu novega prihranite tudi do 80 € v enem letu.