Katera sijalka privlači največ oziroma najmanj žuželk? / Pozitivna energija

Katera sijalka privlači največ oziroma najmanj žuželk?

Če zamenjate vse žarnice ali sijalke drugih tehnologij na vrtu ali na terasi z LED sijalkami boste ugonobili »tri muhe na en mah”! Prvič, porabili boste manj električne energije, drugič, pritegnili boste manj žuželk in, tretjič, povzročali boste manj negativnih vplivov na svet žuželk.

Ste morda opazili, da ob določenih lučeh, ob cesti ali v parkih, ni več toliko žuželk kot nekoč. Moram priznati, da tega nisem opazil oziroma se nisem zavedal, da jih je manj, vse dokler nisem prebral članka o rezultatih študije vedenjskega ekologa Michaela Justica in nemškega biologa Gerharda Eisenbeisa. V svoji študiji sta preučevala, v kolikšni meri žarnice oziroma sijalke privabljajo različne vrste žuželk.

Ljudje imajo pogosto nekatere stvari za samoumevne. Ne zavedamo se, v kolikšni meri s svojimi dejanji vplivamo na naravo. Bolj se zavedamo, kako narava vpliva na nas. V tem primeru nam je industrija po naključju pomagala zmanjšati rabo električne energije in neposredne vplive ​​na naravo – v danem primeru na svet žuželk.

Katera sijalka privlači največ oziroma najmanj žuželk? / Pozitivna energija

Zakaj nekatere sijalke bolj oziroma manj privlačijo žuželke?

Skrivnost je v valovnih dolžinah svetlobe; za razliko od ljudi, žuželke dobro vidijo krajše valovne dolžine (ultravioljično, modro in zeleno svetlobo), slabše pa vidijo daljše valovne dolžine (rumeno, oranžno in rdečo svetloba). To pomeni, da sijalke, ki oddajo svetlobo različnih valovnih dolžin, različno privlačijo žuželke.

Katere žarnice oziroma sijalke so testirali?

Raziskovalna ekipa ekologa Michaela Justica je testirala šest vrst najpogostejših žarnic ali sijalk, ki jih običajno uporabljamo za terase, verande, vrtove in podobno. To so: LED sijalka s toplo svetlobo, LED sijalka s hladno svetlobo, halogenska žarnica, rumena luč za hrošče, navadna žarnica z žarilno nitko in kompaktna fluorescenčna sijalka.

Več o poteku ameriške raziskave → 

Katere žarnice oziroma sijalke najbolj privlačijo žuželke / mrčes?

Kompaktna fluorescenčna sijalka (CFL / varčna sijalka).

Halogenska žarnica.

Navadna žarnica z žarilno nitko najbolj privlači mrčes.

Katere sijalke najmanj privlačijo žuželke / mrčes?

LED sijalka (barva svetlobe približno 6.000K).

Rumeno-oranžna sijalka, ki je narejena tako, da odganja mrčes.

LED sijalka (barva svetlobe približno 3.000K) – najmanj privlači mrčes.

Zakaj LED sijalke manj privlačijo žuželke kot žarnice z žarilno nitko?

Za razliko od žarnice z žarilno nitko (navadne žarnice), LED diode proizvajajo zelo malo ali nič ultravijoličastega (UV) sevanja in so zato manj vidne žuželkam. Poleg tega nekatere vrste žuželk, kot so komarji, privlači toplota, saj imajo toplotne receptorje, ki jim pomagajo pri iskanju. To pomeni, da so žarnice bolj privlačne za žuželke ker oddajo ultravijoličasto sevanje in toploto.

Katera sijalka privlači največ oziroma najmanj žuželk? / Pozitivna energija

Zakaj moramo zaščititi žuželke, ki so aktivne ponoči?

Število žuželk se je zaradi različnih dejavnikov, vključno s povečano uporabo pesticidov, kmetijskimi praksami, ki uničujejo življenjske prostore, in industrijskim onesnaženjem, močno znižalo. Nova študija v reviji Biological Conservation dodaja, da za njihovo izginjanje obstaja še en pomemben vzrok: svetlobno onesnaženje, ki ga je ustvaril človek.

Ugotovitev

Če vaše svetilke na terasi ali vrtu privabljajo mrčes, preverite, katera svetila uporabljate in jih ob prvi priložnosti zamenjajte z LED sijalkami, ki privabljajo manj žuželk in so energetsko učinkovitejše.

Mogoče te še zanima

Porabi manj APP

Miha Varčun / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko BaćovićOb zamenjavi 5 navadnih žarnic, od katerih je 1 prižgana eno uro in ostale po 5 ur, z LED sijalkami, lahko na letni ravni prihranite tudi do 57€.

Na brezplačni spletni aplikaciji Porabimanj, lahko na lastnem primeru preverite koliko denarja, energije in emisij CO2 bi prihranili, če bi zamenjali žarnice s sijalkami.