Foto: PlanetTV / sept2022 / Varčevanje z elektriko / Gost: Rajko Dolinšek

07.09.2022

Varčevanje z elektriko (video)

Rajko Dolinšek, promotor učinkovitega ravnanja z energijo v Informa Echo, je 6.9.22 v oddaji »Jutro na Planetu« na Planet TV predstavil možnosti in svoj pogled na varčevanje z elektriko.

S Suzano in Taijiem sem se pogovarjal o podražitvi električne energije, ki so jo pred kratkim napovedali skoraj vsi dobavitelji. Predstavil sem nekaj nasvetov in idej kako se soočati s podražitvami tega nujno potrebnega energenta, da bi denarnica čim manj trpela. Tomaž Cuder pa je med pogovorom predstavil kako bi se 100% podražitev elektrike odražala na položnicah kjer je poraba energije le ena od 5 postavk.

Med drugim sem omenil, da varčevanje ne pomeni odrekanje ampak, da smo pozorni na to, da energije ne trošimo po nepotrebnem.

Koristno je, da se osvobajamo nepotrebnih potratnih navad, ki nam povečujejo zneske na položnicah. To pa pomeni, da je učinkovito ravnanje z energijo tudi vidik osebnega razvoja kar je ob prihrankih in zmanjševanju vplivov na podnebje lahko dodatni motiv, da spreminjamo potratne navade. Ko vse to povežemo ugotovimo, da ne gre samo za varčevanje ampak trajnostni način življenja in naš osebni razvoj. Torej gre za proaktiven in učinkovit pristop po načelu »Več muh na en mah«.

Gledalce sem povabil na ogled spletnih strani www.porabimanj.info in app www.porabimanj.si, da se seznanijo z učinkovitejšimi napravami in izračunajo možne prihranke pri energiji.

Mogoče te še zanima