• Vrste klimatskih naprav / Pozitivna energija / Foto: Pexels

Vrste klimatskih naprav

Klimatska naprava je ena najbolj običajnih aparatov za uravnavanje bivalnega udobja, ko se termometer povzpne nad idealno temperaturo. Najdemo jih v različnih izvedbah, od prenosnih naprav, preko stenskih split sistemov, okenskih sistemov, do drugih, kompleksnejših različic.

Vremenske razmere nas veliko stanejo

ARSO, Branko Gregorčič

Ali ste vedeli …

da imamo v Sloveniji idealno temperaturo le okoli 130 dni v letu? V preostalih dneh jo je treba umetno vzdrževati, kar je povezano z dodatnimi stroški.

Najpogosteje se lastniki bivalnih prostorov odločajo za split sistem ali prenosne naprave:Ko se odločamo za nakup, je priporočljivo izbrati napravo z invertersko funkcijo, ki omogoča učinkovitejše hlajenje, pa tudi ogrevanje prostora. Inverter klimatska naprava varčuje z električno energijo bolj kot običajna, posebnega problema pa ne predstavljajo niti nizke zimske zunanje temperature -10 °C ali celo -15 °C.

Split klimatska naprava…

ima notranji del (ali več delov) ločen od zunanjega dela. Dela sta med seboj povezana z električno napeljavo in cevmi, v katerih se pretaka hladilni plin. Notranja enota hladi zrak v prostoru. Danes večina modelov omogoča tudi ogrevanje prostorov. Vse split klimatske naprave so opremljene z elektronskim in daljinskim upravljanjem za nastavitev moči ventilatorja in temperature v prostoru.

Ker klimatska naprava prostor tudi razvlažuje, je treba pri montaži zagotoviti odvod vode iz notranje enote

Prenosna / premična klimatska naprava

Prenosno klimatsko napravo lahko postavimo na poljubno mesto v prostoru. Vsebuje vse elemente za delovanje, vključno s hladilnim kompresorjem. Omejitev pri postavitvi predstavlja le cev (običajno premera 10 cm) po kateri topel zrak odvajamo na prosto (skozi priprto okno, zidno rešetko ali odprtino v zidu) sicer se prostor ne bo ohladil. Cev za odvajanje toplega zraka na prosto naj bo čim krajša, saj deluje kot grelno telo in oddaja toploto nazaj v prostor.

Varčunovi / Porabimanj INFO / Ilustracija: Branko Baćović

Več uporabnih nasvetov in informacij, ki jih po navadi trgovci ne povejo preberi na Porabimanj.INFO.

Ali ste vedeli?

Inverter porabi do 30% manj energije na obratovalno sezono kot on/off klimatska naprava.

Za razliko od on/off klimatske naprave ima inverter vgrajeno avtomatsko regulacijo moči kompresorja. Kompresor bo deloval s tolikšno močjo, kakršna je potrebna, da se doseže in vzdržuje želena temperatura v prostoru.

Takšna naprava je zato komfortnejša – manj bo neprijetnega pihanja in bo tudi tišja. Primernejša je tudi za nočno delovanje. Naprava se ne zaganja znova in znova. Ker deluje konstantno in z manjšo močjo, je njena življenska doba daljša kot pri on/off klimatski napravi.

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Naredi sam/a – Mreža proti komarjem

Lažje boste spali pri odprtem oknu, obenem pa boste zmanjšali tudi potrebo po hlajenju s klimatsko napravo v vročih dneh.