• Zakaj izbrati toplotno črpalko / Pozitivna energija / Foto: Pexels

Zakaj izbrati toplotno črpalko

Toplotno črpalko lahko uporabljamo za ogrevanje našega doma in/ali pripravo tople sanitarne vode.

Prednost toplotne črpalke je v tem, da glavnino (2/3 ali več) potrebne toplote zajema iz okolja (iz zraka, podtalne vode ali zemlje) in ji s pomočjo kompresorja dvigne temperaturo na nivo, ki je primeren za ogrevanje.

Glede na vir energije ločimo tri sisteme toplotnih črpalk: zrak/voda, voda/voda in zemlja/voda. Oznaka zrak/voda npr. pomeni, da toplotna črpalka zajema toploto iz okoliškega zraka in jo prenaša na ogrevni medij, ki je voda. Če imamo sistem toplotne črpalke voda/voda ali zemlja/voda, ga lahko pri talnem ali stenskem ogrevanju uporabimo tudi za hlajenje prostorov.

Vremenske razmere nas veliko stanejo

ARSO, Branko GregorčičAli ste vedeli …

da imamo v Sloveniji idealno temperaturo le okoli 130 dni v letu? V preostalih dneh jo je treba umetno vzdrževati, kar je povezano z dodatnimi stroški.

Karakteristike toplotne črpalke

Glavna karakteristika toplotne črpalke je grelno število (COP – kratica v angleščini), ki je razmerje med pridobljeno toploto in porabljeno električno energijo. Letno grelno število se običajno giblje med 3 in 5. Če je vrednost COP 4, to pomeni, da za npr. 100 kWh pridobljene toplote toplotna črpalka porabi le 25 kWh električne energije, preostalih 75 kWh pa odvzame iz okolja. Grelno število je odvisno od vrste toplotne črpalke in od vira toplote iz okolja.

Z majhno porabo energije so povezani tudi stroški za energijo, ki so za ogrevanje glede na druge energente nižji za 60 do 75 %. Znižanje stroškov je odvisno od vrste toplotne črpalke, vira toplote iz okolja in vrste energenta, ki bi ga sicer uporabljali.

Zakaj je toplotna črpalka najboljša izbira

Ogrevanje s toplotno črpalko je zanesljivo, saj je električna energija edini energent, ki ga v Sloveniji skoraj v celoti proizvedemo sami. Pri toplotni črpalki odpade skrb za dobavo goriva, ni potreben rezervoar ali prostor za shranjevanje goriva, ni potreben dimnik itd. Vzdrževanje je enostavno in poceni. Investicija v sistem toplotne črpalke je sicer višja, se pa zaradi nižjih obratovalnih stroškov povrne v 5 do 7 letih, nato pa ostane le strošek za porabljeno električno energijo, ki je znatno manjši od stroška za kurilno olje ali za zemeljski plin. Poleg tega z uporabo toplotne črpalke zmanjšamo tudi negativne vplive na okolje.

Zaradi številnih koristi država preko Eko sklada podpira vgradnjo toplotnih črpalk s subvencijami in krediti z znižano obrestno mero.

Koliko lahko prihranim?

Možne prihranke pri ogrevanju si lahko brezplačno izračunate na aplikaciji Porabimanj – energetski svetovalec.

Preberite tudi – Načrovanje investicije.

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.