Prihodnost Jadrana leži v soncu, Foto: Branko Baćović

Organizacija Greenpeace je opozorila na trenutno naftno mrzlico, ki se dogaja ob Jadranu.

S projeciranimi sporočili v slovenskem, hrvaškem, italijanskem, madžarskem in angleškem jeziku je v Piranu države Jadranske regije pozvala, da razvijejo program zaščite skupnega morja in namesto načrtov izkoriščanja nafte investirajo v izkoriščanje obilice sončne energije, ki jo premore širše Sredozemlje.

V svojih sporočilih se je organizacija zahvalila tudi vsem, ki so v preteklih mesecih podprli skupino S.O.S. za Jadran. To kaže, da so se civilne organizacije po celotni Jadranski regiji začele povezovati in uspešno kažejo, kako je mogoče v sodelovanju zaščititi skupno morje in razviti alternativno vizijo prihodnosti naše regije. Njihovo sporočilo morajo sedaj slišati še politični odločevalci vseh Jadranskih držav in zaustaviti svoje sporne naftne projekte.

Prihodnost Jadrana leži v soncu, Foto: Branko Baćović

Kot je ob tem povedala vodja Greenpeacea v Sloveniji Nina Štros, so fosilni viri energije stvar preteklosti in vztrajno zatiskanje oči pred tem, kot to počnejo nekateri politični veljaki, tega dejstva ne more spremeniti. To potrjuje tudi vedno več gospodarskih akterjev, ki svoje poslovne priložnosti raje iščejo na področju obnovljivih virov energije in se s pospešenim tempom umikajo iz načrtovanih naftnih avantur. Sredozemlje, vključujoč Jadransko morje, je bogato s soncem in naša prihodnost leži v tem viru.

Vizija za Sredozemlje, ki jo zagovarja Greenpeace, je sončni paradiž, kjer z izkoriščanjem obnovljivih virov energije pomagamo preprečiti najhujše posledice podnebnih sprememb, zaščitimo krhke ekosisteme in dobrobit lokalnih skupnosti ter spodbujamo razvoj lokalnega gospodarstva in trajnostnega turizma. (Vir: Naš stik)