• Eko-mobil - Električni avto, ki ga poganja elektrika iz obnovljivih virov / Pozitivna energija

Ali so Eko-avtomobili res Eko?

O pravih eko avtomobilih bomo verjetno lahko govorili šele takrat, ko bo proizvodnja bolj energetsko učinkovita, ko bodo le ti na elektriko in s po enim elektromotorjem v vsakem kolesu, električna energija pa bo pridobljena iz obnovljivih virov …

Na žalost je (klasičen) avtomobil izredno neučinkovita naprava, ki na svoja kolesa prenese praktično samo 15% do 20% vstopne energije goriva. Tabela prikazuje, kam približno gre vsa energija dragocenega goriva … v nič oz. v ogrevanje okolice. Le delček energije porabimo za premikanje, vse ostalo pa se porabi za samo delovanje tega stroja in na stotine njegovih sestavnih delov. Verjetno ste že opazili, da ima vsak avtomobil spredaj ogromen hladilnik, ki z veliko hitrostjo odvaja energijo v okolico – skoraj neverjetno je, da po tolikih letih napredka še zmeraj ne znamo koristno uporabiti te odpadne toplote. Rešitve obstajajo, vendar očitno na kolektivni ravni še nismo zreli zanje …

Ali ste vedeli?

Izračun govori, da bi lahko z energijo, ki jo v enem dnevu vržemo stran pri vožnji v službo in domov, en dan ogrevali srednje veliko stanovanje. Saj ni čudno, ko pa se vozimo okrog z do 20-krat težjimi stroji, kot pa je teža enega potnika.

Naši avtomobili so torej izredno zastareli in neučinkoviti stroji v novih oblekah in z nekaj elektronskimi in računalniškimi dodatki. Za njihovo proizvodnjo se porabi enormne količine vode, materialov in energije. Ko pa jih uporabljamo, pa mečemo enormne količine energije vstran. Da ne govorimo o odpadku, ko avtomobil prenehamo uporabljati. Je že res, da je nekatere avtomobile možno reciklirati bolj kot druge, da nekateri porabijo manj goriva kot drugi, da nekatere tovarne vlagajo v alternativne vire energije. A konec koncev se še vedno vozimo z zelo staro tehnologijo, ki je verjetno v prid le naftnim družbam.
Vir: 99 okolju prijaznih nasvetov

Manjša poraba goriva pri nakupu pnevmatik razreda “A” - Mobilnost / Pozitivna energija / Iustracija: Branko Baćović


Manjša poraba goriva pri nakupu pnevmatik razreda “A”

Kaj lahko naredimo?

Če se naročimo na Modro energijo, ki je pridobljena iz obnovljivih virov in si omislimo električni avto (nekateri so dosegljivi po precej dostopnih cenah) – se lahko že danes vozimo v okolju prijaznih Eko-Mobil vozilih. Če nič drugega, si lahko vsaj predelamo avto na plin.

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.