• Koliko vas bo stala zima? - kako znižati stroške ogrevanja / Pozitivna energija

Koliko vas bo stala zima?

Morda se tega še niste vprašali, a zima se približuje, strošek ogrevanja pa je po vsej verjetnosti najvišji med stroški, ki jih plačujete za energijo.

Primerno ogreti bivalni in delovni prostori predstavljajo osnovne življenjske pogoje ki se jim nihče ni pripravljen odreči. Povprečna slovenska družina bo za ogrevanje porabila dobrih 1.500€ v ogrevalni sezoni, ki se bo pričela s prvimi hladnimi jesenskimi dnevi. Med najtoplejšo regijo in najhladnejšo je razlika v stroških ogrevanja skoraj 1000€. V Ljubljani povprečni stroški ogrevanja znašajo 1.420€ v Mariboru pa še za 36€ več. Če želite preveriti stroške za vašo lokacijo si oglejte video poročilo Vreme v €.

Vreme v evrih / ARSO / Brane Gregorčič

Ali veste za koliko bi lahko znižali stroške ogrevanja?

To boste hitro ugotovili na prenovljenem modulu Ogrevanje na energetskem svetovalcu www.porabimanj.si. Omogoča vam, da v nekaj korakih preverite, koliko bi prihranili pri zamenjavi ogrevalnega sistema oziroma energenta. Lahko preverite, v kolikšni meri se vam splačajo različni ukrepi, kot so izolacija sten ali menjava oken. Če pa trenutno ne nameravate investirati, lahko kljub temu preverite, koliko bi prihranili s preprostimi varčevalnimi ukrepi, kot je zmanjšanje temperature v prostoru za eno ali dve stopinji.

Uporaba svetovalca ne zahteva nobenih posebnih znanj in ne zahteva veliko časa. Pri vnašanju podatkov o enoti, geografski legi in številu stanovalcev uporabnik večinoma izbira med ikonami in sistematično opredeljenimi razredi, ki ga privedejo do izračuna začetnega stanja, kar je tudi osnova za izračunavanje prihrankov in investicijskih stroškov za vsako nadaljnjo varianto, ki jo izberemo. Cene energentov, izolacije in ogrevalnih sistemov so povzete glede na slovensko povprečje, zato so izračuni okvirni, saj je dejanska poraba energije med drugim odvisna od kakovosti ogrevalnega sistema in od našega ravnanja, kot na primer nastavitev želene temperature v prostorih, zmanjševanja temperature ponoči in v času odsotnosti, kako in koliko časa prezračujemo, … Kljub temu pa aplikacija preko izračuna prihrankov, ocene investicije in vračilne dobe investicije daje uporabniku jasno sliko, v kolikšni meri se kateri ukrep izplača. S tem boste veliko bolj pripravljeni na pogovor s ponudniki in boste lahko njihove ponudbe primerjal z izračuni neodvisnega spletnega svetovalca Porabimanj.

Na podlagi nevtralnih, strokovnih izračunov, ki jih pripravljajo strokovnjaki na Centru za energetsko učinkovitost pri IJS, se boste lažje odločali o investicijah saj vam svetovalec pri vsakem izračunu prikaže tudi okvirni znesek investicije in vračilno dobo v kateri se vam bo povrnila.

Ali veste, da plačujemo stroške ogrevanja in hlajenja za kar 235 dni v letu?

V Sloveniji imamo povprečno idealno temperaturo le okoli 130 dni na leto v preostalih dnevih pa jo je treba umetno vzdrževati. Zato obiščite spletnega energetskega svetovalca Porabimanj, da vam denar ne bo uhajal skozi dimnik in okna po nepotrebnem. Energetskega svetovalca najdete na www.porabimanj.si. Najdete pa ga tudi na spletnih straneh Petrol, HSE, Energije plus, Bauhaus, Merkur, Vitanest … in drugih partnerjev.

PRIMERI / KAKO TRAJNO ZMANJŠATI STROŠKE ENERGIJE

Porabimanj / 1.900 € →

ogrevanje hiše

Porabimanj / 1.200 € →

osebni prevoz

Porabimanj / 100 €  →

električna energija

Porabimanj / 30 € →

hlajenje stanovanja

Skupni prihranek / 3.230 €

Eneja in Jure Varčun / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko Baćović

Več uporabnih nasvetov in informacij, ki jih po navadi trgovci ne povejo preberi na prenovljeni strani.