Zmanjšano uživanje rdečega mesa bi znižalo emisije CO2?

Negativni vplivi na okolje pri vzreji govejega mesa so veliko večji kot na drugi strani pri vzreji piščančjega in svinjskega mesa. Slednje so ugotovili strokovnjaki pri svojih raziskavah, ki ob tem zatrjujejo, da bi večje zmanjšanje emisij CO2 dosegli ob manjših količinah zaužitega rdečega mesa kot, da bi se odrekli uporabi avtomobilov.

Negativni vpliv vzreje mesa na okolje je splošni javnosti že znan. Najnovejši rezultati študij pa govorijo, da je vpliv vzreje rdečega mesa na okolje največji. Pri vzreji rdečega mesa potrebujemo 28-krat večjo površino zemljišča kot pri vzreji svinjine in perutnine ter porabimo 11-krat več vode. Ob tem proizvedemo 5-krat več emisij, ki vplivajo na globalno segrevanje. Če ga primerjamo po kalorični vrednosti z ostalimi proizvodi kot so krompir, pšenica, riž, … je vpliv govejega mesa še je bolj ekstremen, saj potrebujemo tudi do 160-krat večjo površino zemljišča in proizvajamo tudi 11-krat več toplogrednih plinov.

Zmanjšano uživanje rdečega mesa bi znižalo emisije CO2

Profesor Mark Sutton iz angleškega centra za Ekologijo in hidrologijo pravi: “Vlade morajo resno vzeti te raziskave, če želijo izboljšati učinkovitost proizvodnje in ob tem zmanjšanje vpliva na okolje. Sporočilo za potrošnike pa je še nazornejše – izogibanje uživanja velikih količin rdečega mesa, posebej govejega, je dobro za okolje!”.

Ob tem je dodal: “ZDA in EU enako neučinkovito izkoriščajo zemljišča za vzrejo goved, saj bi se ta ista zemljišča lahko na drugi strani uporabljala za pridelavo hrane za ljudi”.

Britanska študija iz oksfodske univerze je ugotovila, da je zaužitje 100g mesa na dan ekvivalentno proizvodnji 7,2 kg CO2 na dan. V primerjavi s tem pri vegetarijanskem načinu prehranjevanja proizvedemo 3,8 kg CO2 na dan, pri veganskem načinu prehrane pa le 2,9 kg CO2 na dan. Pri tem je potrebno omeniti, da je bila raziskava narejena na vzorcu s 30.000 ljudmi, ki jedo meso, 16.000 vegetarijancev, 8.000 ljudi, ki jedo ribo in 2.000 veganov. Vir: The Guardian

Učinkovita raba zemljišč vpliva na okolje in ekonomijo na vse bolj prenaseljenem planetu.

Kaj lahko naredimo, če se ne želimo odreči uživanju mesa?

Če se naročimo na Modro energijo, ki je pridobljena iz obnovljivih virov energije in si omislimo električni avto (nekateri so dosegljivi po relativno dostopnih cenah) – se lahko že danes vozimo v okolju prijaznih Eko-Mobil vozilih. Če nič drugega, si lahko vsaj avto predelamo na plin.