Slovenija tudi uradno dobila prvo vetrno elektrarno / Pozitivna energija

Slovenija tudi uradno dobila prvo vetrno elektrarno

Prva vetrnica naj bi pokrila potrebe 1.150 gospodinjstev, v kratkem pa lahko pričakujemo še kakšno.

V bližini Dolenje vasi pri Senožečah so 1. junija na priložnostni slovesnosti tudi uradno predali v obratovanje prvo vetrno elektrarno v naši državi. Vetrna elektrarna ima 97 metrov visok steber, na katerega je postavljen rotor s trilistno eliso z 71 metri premera. Ima instalirano moč 2,3 megavata, predvidena letna proizvodnja pa je ocenjena na 4,5 milijona kilovatnih ur električne energije, kar naj bi zadostovalo za potrebe približno tisoč sto petdeset gospodinjstev. Kot je znano, je tudi gradnjo te vetrne elektrarne spremljala vrsta zapletov, saj so z gradnjo vetrnice prvič začeli že leta 2010, a je bila gradnja pozneje ustavljena in gradbeno dovoljenje razveljavljeno. 

Po pridobitvi vseh soglasij solastnikov zemljišč Agrarne skupnosti Dolenja vas, ki so jih iskali po vsem svetu, je lani spomladi investitorju družbi Alpe Adria Energija vendarle uspelo znova pridobiti gradbeno dovoljenje in oktobra 2012 je vetrnica začela poskusno obratovati. Aprila letos pa so investitorji pridobili tudi obratovalno dovoljenje. Vrednost naložbe znaša 3 milijone evrov, v naslednji fazi pa naj bi v bližini sedanje vetrnice postavili še tri ali štiri nove, saj meritve vetra in dosedanje izkušnje z obratovanjem obstoječe vetrnice kažejo, da je lokacija primerna za proizvodnjo električne energije.

Z uradnim odprtjem prve vetrnice se je tudi Slovenija uvrstila na seznam evropskih držav, ki izrabljajo vetrno energijo za proizvodnjo električne energije. Na njem ima sicer vodilno mesto Nemčija, ki je konec leta 2011 iz tega vira zagotovila že 49 TWh, sledijo pa ji Španija z proizvedenimi 42,5 TWh ter Velika Britanja (15,5 TWh), Francija (12 TWh) in Italija (9,8 TWh). Po podatkih Eurobserverja je bilo s pomočjo vetra v letu 2012 v EU skupno proizvedenih kar 200 TWh električne energije. (bj) (Vir: Naš stik)