• Učinkovita raba energije je lahko tudi zabavna / Pozitivna energija

Učinkovita raba energije je lahko tudi zabavna!

Bliža se čas počitnic. Kdo ob misli na poletne dogodivščine še razmišlja o učinkoviti rabi energije!? Kilovati so dolgočasni, toplotne črpalke so komplicirane, megavatne ure nerazumljive, ob raznih izračunih, amplitudah, tabelah, grafikonih se začnemo znojiti …

Ampak, novi čevlji, nova obleka, cenejši odhod do peščenih plaž, prijetna atmosfera v domu … te stvari nam privabljajo nasmeh na obraz. To je tisto, kar je za večino ljudi zabavno in vznemirljivo …

Spomnim se, ko sem prvič odpotoval na Nizozemsko z avtom, predelanim na plin. Pri vsakem polnjenju sem tako rekoč prihranil za nove čevlje. Takrat je liter bencina stal 1.5 evra … liter plina pa 0.5 … pri polnem petdeset literskem rezervoarju sem plačal 50 € manj! Pa še manj sem onesnaževal okolje.

Vsak mesec se z nasmehom spomnim tudi, kako smo pred leti za ogrevanje polovico manjše hiše, kot jo imamo zdaj, plačevali 20-30% več … tore j… če smo prej na leto porabili 1.000 enot denarja, jih zdaj 700-800, kar je skoraj med 300 do 500 € manj na letni ravni. Pa tudi atmosfera v sami hiši je bistveno ugodnejša. Ne potrebujem debelih puloverjev, glava ni vroča, noge niso mrzle – in to na dvakrat večji površini, kot prej!

Spomnim se da smo nekoč imeli za okoli 2.500 W žarnic … potem smo vse zamenjali za “led” ali “varčne sijalke”. Wate smo ob podobni svetilni moči zmanjšali na približno 300, in to na štirih nadstropjih in skupaj z dvoriščem.

To je približno 2.200 W manj. Koliko je to v denarju, lahko izračunate sami.  Pri tem vam je lahko v pomoč brezplačni energetski svetovalec – www.porabimanj.si. Morda ugotovite, da je lahko učinkovitost zelo zabavno opravilo … seveda če pozabite na tabele in grafikone. Ob upoštevanju nasvetov boste sčasoma prihranili nekaj denarja in morda se boste potratnih časov spominjali na peščeni plaži, ob zvokih morja in čričkov, med tem, ko ležite v senci palm ali borovcev.

Namigi

  • Ponotranjite (še) kakšen dober (na)svet, ter pomagajte da se vsaj malo zmanjša količina CO2 in ostalih strupenih ter okolju škodljivih snovi, kar bo doprineslo k temu, da bo tudi narava manj muhasta.
  • Delite (šerajte) to in vse ostale informacije glede učinkovite rabe energije s svojimi prijatelji, saj so tudi zanje lahko koristne in zaimive.
  • Če zasledite uporaben nasvet o učinkovitem ravnanju z energijo, ki ga ne najdete na našem portalu pozitivnaenergija.si (od septembra 2017 www.porabimanj.info), ga brez zadržkov pošljite na info@informa-echo.si … z veseljem ga bomo objavili.

Varčunovi / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko Baćović

Več uporabnih nasvetov in informacij, ki jih po navadi trgovci ne povejo preberi na prenovljeni strani.