Rajko in Olivera / Pozitivna Energija

Kako razvijati dober partnerski odnos

Medsebojni odnos naj bi obema partnerjema služil kot dodatni vir energije, podpore, moči in navdiha za vse, kar počneta in k čemer težita. A veliko parov odnos doživlja ravno nasprotno – kot da jim medsebojno usklajevanje jemlje energijo. Ločitve mnogih znancev in prijateljev so me spodbudile, da delim najino izkušnjo.

Spoznala sva se pred več kot 35 leti. Šlo je za srečanje dveh zelo oddaljenih in različnih svetov. Usklajevanje najinih zgodb se je, ob upoštevanju različnih življenjskih okoliščin, razlike v letih in različnih karakterjev, zdelo neuresničljivo. Kljub nenaklonjenim okoliščinam je med nama preskočila iskra, ki je postala jedro nove, povsem nenačrtovane zgodbe polne izzivov.

Kako razvijati dober partnerski odnos / Pozitivna Energija / Foto: Branko Baćović

Skupna pot (osebnega) razvoja

Celovita preobrazba iz meniha v družinskega človeka in poslovneža na novi karierni poti je zahtevala temeljit razvoj, ki ga nebi zmogel brez podpore svoje soproge Olivere. Potenciali, ki sem jih na tej poti odkrival, in sposobnosti, ki sem jih pri tem razvil, so oblikovali mojo osebnost in hkrati omogočili uresničevanje Oliverine poslovno-razvojne vizije prek družinskega podjetja Informa Echo. V spodbujanju učinkovitega ravnanja z energijo sva odkrila najino skupno poslanstvo.

Kot razvoju predana raziskovalka je Olivera zasnovala teoretični okvir Ekosistema učinkovitega ravnanja z energijo, ki povezuje Raziskavo REUS, aplikacijo Porabimanj.si ter spletne strani Porabimanj.info in Pozitivnaenergija.si, medtem ko je moje področje predvsem uveljavljanje in trženje storitev in orodij, namenjenih učinkovitemu ravnanju z energijo. Razvoj agencije Informa Echo je zahteval intenzivno medsebojno usklajevanje, ki je zaradi najinih razlik večkrat izzvalo tudi manjše konflikte. A na drugi strani so nama ravno usklajevanja na poslovnem področju pomagala in prispevala k ohranitvi harmoničnega in zdravega odnosa.

Rajko in Olivera / Kako razvijati dober partnerski odnos / Pozitivna Energija

Osebni razvoj je temelj partnerskega odnosa

Usmerjenost v osebni razvoj, ki se med drugim odraža v pripravljenosti na soočanje z izzivi, nama je omogočil, da sva bolj ali manj uspešno krmarila skozi raznolike okoliščine in uspešno premagovala notranje ovire na skupni poti.

Partnerski odnos namreč terja nenehno dinamično usklajevanje.  Odvija  se na notranji ravni misli, čustev in občutkov kot podzavestnih odzivov na okoliščine. Dejanski odnos med partnerjema pa je rezultat vzajemnega notranjega usklajevanja in zavestnega obravnavanja okoliščin.

Prvi del tega procesa, ki ga lahko obravnavamo kot lasten osebni razvoj, ljudje pogosto zapostavljamo in se raje osredotočamo samo na pričakovanja do partnerja. A takšno ravnanje hitro privede do konfliktnih situacij.

Harmoničen partnerski odnos temelji na osebnem razvoju obeh partnerjev. Za usklajevanje naših misli, čustev ter podzavestnih občutkov in okoliščin je potrebno stalno delo na sebi in negovanje skupnih vrednot, ki omogočajo nadaljnji obstoj partnerske zveze.

Preverili smo kaj je Slovencem prioritetno v življenju. Harmoničnost odnosov je na četrtem mestu (38%). Na prvem mestu je zdravje, sledi osebno zadovoljstvo in finančna preskrbljenost. (Vir: Raziskava REUS 2019 GOS)

Ugotovitev

Ustvarimo skupno področje, na katerem se bomo usklajevali s svojim partnerjem in s  tem razbremenili naš partnerski odnos.

Stalnica na naši poti pa naj bo osebni razvoj, ne glede na kakšen način poteka, ki bo osmislil naš obstoj in nam omogočil harmonični partnerski odnos.

Članek je omogočil ELES

Mogoče te še zanima