Energijsko rolanje - način usklajevanja osebne energije / Rajko Dolinšek / Pozitivna energija

Kako sem odkril energijsko rolanje (video)

Energijsko rolanje je povezava gibanja in doživljanja notranjega navdiha. Pri tem usklajujemo energijo misli, čustev in gibanja v harmonično doživetje, ki širi meje zavesti.

Vedno sem imel potrebo po gibanju zato sem se ukvarjal z različnimi športi kot so surfanje, karate, drsanje. Želja po spoznavanju sebe in svojih notranjih potencialov pa me je spodbudila k prakticiranju joge in različnih načinov  meditacije.

Pred približno petimi leti sem začel z rolanjem. Povezal sem gibanje z notranjim doživljanjem in tako je nastalo energijsko rolanje kjer usklajujem energijo misli, čustev in gibanja v harmonično doživetje, ki preko rolanja postane vidno.

Seveda pa rolanje ni edini način do harmoničnega doživljanja. Vse kar v življenju počnemo lahko vodi v tej smeri v kolikor sebi in svojim aktivnostim pristopamo celovito.

Kako povečati svojo učinkovitost?

Človek, ki usklajuje energijo misli, čustev in dejanj v sebi odkriva harmonijo s tem pa postaja bolj konstruktiven in učinkovit. Ko harmonijo prepoznamo v sebi, jo opazimo tudi pri drugih in v vsem kar nas obdaja, bolj smo dojemljivi za pozitivno delovanje kot sta učinkovita raba energije in skrb za okolje.

Spreminjanje potratnih navad pri rabi energije doma, v službi in pri mobilnosti je tudi oblika dela na sebi. Potrebni so razumevanje, motivacija, pripravljenost in vztrajnost, da nepotrebne navade transformiramo v osebno in družbeno koristno ravnanje.

Zavest je naš največji potencial, ki pa je najmanj izkoriščen, ker smo preveč pod vplivom negativnih občutkov. Doživljanje harmonije je način preseganja omejitev naše zavesti. Prenos harmonije v vsakdanje aktivnosti pa je pot do resničnih sprememb v svetu.

Kako začeti z energijskim rolanjem?

Potrebno je vsaj osnovno znanje rolanja in da razvijamo sposobnost notranjega doživljanja. Pomembno je, da sledimo notranjemu toku doživljanja.

Pri tem ne gre za zahtevne figure ali akrobacije. Gibi so lahko zelo enostavni. Pomembno je, da vsak gib občutimo in da vključimo celo telo ne samo noge. Meni pomaga, da ob tem poslušam glasbo, ki spodbudi pozitivna čustva.

Kot pri vsem, kar poskušamo osvojiti in ponotranjiti je pomembna postopnost in vstrajnost. Energijsko rolanje je rezultat celovitega osebnega razvoja, ki zahteva svoj čas in pozitivno naravnanost.

Pri čem nam učinkovita raba energije lahko pomaga?

Z učinkovito rabo energije doma, na delu, na poti prispevamo k zmanjšanju vzrokov podnebnih sprememb, k čistejšemu okolju in tudi kakšen euro lahko prihranimo.

Z učinkovito rabo osebne energije pa lahko dvignemo kakovost svojega življenje, pozitivno delujemo v družini in v širšem okolju.

Ljudje smo predvsem usmerjeni navzven in preveč pričakujemo od drugih. Premalo se zavedamo potenciala, ki ga imamo v sebi in vrednot, ki nas vodijo, da te potenciale uresničujemo.

Ugotovitev

Energijsko rolanje ni za vsakogar. Najdi svoj način harmoniziranja in učinkovitega ravnanja ter uživaj na svoji poti razvoja.

Dobrih 6 od 10 anketiranih slovenskih gospodinjstev meni, da je učinkovito ravnanje z energijo ena od skupnih vrednot, ki povezuje državljane, državo in EU.

Učinkovito ravnanje z energijo kot skupna vrednota / Raziskava REUS 2022 / Ilustracija: Branko Baćović

Mogoče vas še zanima