Če si privoščimo tuširanje po nočni zabavi…

  • Ogrevanje vode / Foto: Pexels

… je to lahko ceneje kot po kosilu.

Gospodinjstva, ki sanitarno vodo ogrevajo na elektriko (v Sloveniji je takih več kot polovica), lahko strošek zmanjšajo za 12% tako, da jo ogrevajo predvsem v času manjše tarife (vsak delavnik od 22.00 do 6.00 ure naslednjega dne ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan od 0.00 do 24.00 ure).


Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije / REUS

Toplo vodo za umivanje in čiščenje potrebujemo praktično vsak dan v letu, za njeno pripravo pa porabimo veliko energije. Razveseljiv je podatek, da je pri uporabi tople vode večina precej skrbna. Med umivanjem zob in med miljenjem pri tuširanju toplo vodo zapreta več kot dve tretjini uporabnikov, pri ročnem pranju posode pa nekaj odstotkov manj. Vedno več slovenskih gospodinjstev za ogrevanje vode uporablja obnovljive vire energije s pomočjo toplotne črpalke ali solarnega sistema, kar pripomore k zmanjšanju stroškov, hkrati pa omogoči manjše izpuste toplogrednih plinov.

Izračunajte sami: Električna energija potrebna za pripravo tople sanitarne vode / Porabimanj INFO


Koliko elektrike in denarja porabite za ogrevanje vode?

Naredi sam/a – Tesnjenje stikov s silikonom

Če nimate izkušenj, je lahko tesnjenje stikov ali fug med kopalniškimi elementi in keramičnimi ploščicami ali stikov okenskega okvirja in špalete itn. s silikonom zamudno opravilo. A ni nujno, da je temu tako.