Če stojimo, smo učinkovitejši / Foto: Pexles

Ali ste vedeli, da ste kar 30% bolj ustvarjalni, če stojite in hitreje ter uspešneje rešujete logične naloge od tistih, ki sedijo?

Učinkovita raba energije se ne kaže le pri zmanjševanju računov za energijo, temveč nagovarja mnogo širše polje. Eden pomembnejših, a velikokrat zanemarjenih vidikov je odnos do rabe lastne energije. Na portalu smo v ta namen vzpostavili tudi rubriko “Osebna energija”. Obiščite jo.

Če želite biti bolj produktivni v službi, imeti bolj sveže ideje ter biti uspešnejši in bolj učinkoviti v komunikaciji – VSTANITE.

Če stojimo, smo učinkovitejši

Nova študija ameriških znanstvenikov navaja, da možgani delujejo bolje, ko stojimo, zato svetujejo, da med zapletenimi in ustvarjalnimi nalogami – umaknete stol.

Dokler namreč stojite in se gibljete, imate normalen krvni pritisk z blago povečanim utripom, kar vodi v boljšo preskrbo možganov s kisikom. Tudi centralni živčni sistem takrat deluje bolj kakovostno.

Seveda to ne pomeni, da priporočamo osemurno stanje. Pretiravanje ni dobro zaradi obremenitve kostno-mišičnega in kardiovaskularnega sistema (povečuje se obremenitev gležnjev in možnost razširitve žil), zato zdravniki priporočajo, naj stolov ne umaknemo popolnoma. Idealna je kombinacija sedenja, ko počnemo avtomatizirane dejavnosti in vstajanja, ko morate biti kreativni.

Iz osebne izkušnje lahko povem, da delo na povišani mizi, ob kateri stojim, ne zahteva tako visoke temperature v prostoru, kot če sedim. Tako sem zmanjšal gretje v pisarni in ob temu, da generiram boljše ideje uporabljam tudi manj energije za ogrevanje. Ko se od pokončnega položaja utrudim, imam barski stol, na katerem razbremenim noge, telo pa je še zmeraj v relativno pokončnem položaju, brez obremenitev. Poskusite.

BB&DT


Ali ste vedeli?