Kako v treh korakih izbrati najboljši ogrevalni sistem?

Ključni kriterij pri izbiri ogrevalnega sistema je pri večini izmed nas še vedno cena. Izbira sistema ogrevanja se v bistvu začne pri zavedanju koliko nas to stane.

Prvi korak – zavedanje

Vsak korak v življenju se v dejansko prične z zavedanjem. V našem primeru govorimo o zavedanju koliko denarja porabimo v življenju za ustvarjanje bivalnega ugodja kot je npr. ogrevanje, hlajenje, uporaba električnih aparatov, avtomobili …  Pri tem nam je lahko v veliko pomoč brezplačni spletni energetski svetovalec Porabimanj, Slednji nam nudi možnost preverjanja različnih ukrepov za zmanjšanje življenjskih stroškov vezanih na rabo energije in ob tem nam ponudi celo najprimernejšo opcijo za naš primer! Poleg tega nam določi okvirno ceno investicije za morebitno posodobitev enega izmed segmentov ter določi vračilno dobo izbrane nadgradnje. Osebna energetska učinkovitost na enem mestu!

Drugi korak – dobra izolacija ovoja stavbe

Osnova za izbiro ogrevalnega sistema je vezana na potrebno ogrevalno moč, ki jo stavba potrebuje za vzdrževanje ugodnih bivalnih pogojev. Za znižanje te moči nam predvsem služi dobra izolacija zunanjega ovoja stavbe. Iz potrebne moči za ogrevanje se lahko nato odločimo kakšen sistem ogrevanja bomo vgradili.

Pred približno petdeset leti je bila večina hiš narejenih iz “rdečih” zidakov (klinker) debeline 30cm in nato  prekritih s fasado brez dodatne izolacije. Kasneje se je pojavila ideja o dodatni izolaciji v debelini od 5-15cm kar je drastično zmanjšalo toplotne izgube stavb in pripomoglo k učinkovitejši rabi energije. V prihodnosti pa smernice kažejo na gradnjo z zidaki, ki bodo široki  približno 10 cm in nato dodatno izolirani s 30 cm ali več toplotne izolacije.

Tretji korak – izbira ogrevalnega sistema

Hiša, ki ima dobro toplotno izoliran zunanji ovoj, streho ter ostale cone, ki mejijo na neogrevane dele, ter poleg tega energetsko učinkovito rešeno uhajanje toplote skozi odprtine, potrebuje zelo malo energije za ogrevanje. Malo za šalo, malo zares, se takšna stavba lahko ogreva tudi s prižganimi okrasnimi svečkami! Ne samo, da bomo porabili za ogrevanje  takšne hiše veliko manj denarja, ustvarili si bomo tudi veliko boljše bivalne pogoje kot v neizoliranem domovanju.

Kako v treh korakih izbrati najboljši ogrevalni sistem / Foto: Pexles

V takšnem primeru, energetsko učinkovitem domovanju,  si lahko izberemo dobesedno kakršenkoli ogrevalni sistem, vse od talnega gretja, IR panelov, ogrevanja na biomaso (les, lesne sekance, palete, slama, poljedelski odpadki) kar je eden izmed redkih energentov, ki jih Slovenija premore v izobilju. Tukaj je še ogrevanje na plin, različne vrste toplotnih črpalk ali pa daljinsko ogrevanje (toplarne, kotlarne, kogeneracije).

Ne glede na to, kateri izmed energentov ali načinov ogrevanja vam je najbolj všeč, če imate zelo dobro izolirano hišo in učinkovit prezračevalni sistem, lahko v bistvu izberete skoraj karkoli in boste s tem zadovoljni. Poleg tega ne smete pozabiti na značilnosti vsakega izmed sistemov npr. da ima talno ogrevanje daljši časovni zamik, IR paneli hitro ogrejejo prostor ampak uporabljajo izključno električno energijo, ki je relativno draga, biomasa je cenejša ampak zahteva od uporabnika malo več agilnosti pri nošenju drv, peletov, čiščenju.

Skratka, če imate zelo dobro toplotno izolirano hišo lahko dejansko izbirate katerikoli ogrevalni sistem, ki vam je najljubši.


Preberite še:

Če pa živite v stanovanju in mislite, da v tem primeru ne morete privarčevati na stroških za ogrevanje pa preberite spodnji članek: 


Ali ste vedeli?

  • Pri zgorevanju fosilnih goriv se CO2 sprosti zelo hitro, glede na dejstvo, da se je skladiščil milijone let, pri biomasi pa je ta čas veliko, veliko krajši (posebej, če se za ogrevanje poslužujemo s hitrorastočim energijskim rastlinam) zaradi tega biomaso postavljamo v red CO2 nevtralnih goriv, dokler je poraba enaka prirastku*. (Jože Košmrlj)

Energent

EOX

SO2

CO2

Delci

Premog

1,30

3,67

338

3,96

Kurilno olje

0,90

4,75

270

0,18

Zemeljski plin

0,68

0,00

202

0,00

Les

0,36

0,18

0,00*

0,36

kg/MWh (Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso 1999)

  • Manj boste onesnaževali, če boste v kotlih kurili izključno energent za katerega je ta narejen.
  • Več energije boste deležni iz suhega kot iz mokrega lesa.
  • Veliko svetovalcev odsvetuje uporabo kotlov na biomaso v gosto naseljenih območjih.
Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji,
električnih napravah in osebnem prevozu.

Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.