6. marec – svetovni dan varčevanja z energijo

Svetovni dan varčevanja z energijo

Glavna motiva za učinkovito ravnanje z energijo po ugotovitvah raziskave REUS predstavljata prihranek denarja in varovanje okolja.

Pozivi k učinkoviti rabi energije in varovanju okolju se zadnja leta krepijo, čedalje več ljudi se pomena učinkovite rabe energije tudi zaveda. Kot je ugotovila lanska raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS, se med Slovenci krepi zavedanje o tem.

O učinkoviti rabi energije razmišlja 83 odstotkov od 1006 gospodinjstev, ki so sodelovala v raziskavi, nad katero bdi agencija Informa Echo, potem ko jih je o tem leta 2012 razmišljajo 80 odstotkov.

Informacije o učinkoviti rabi energije zanimajo 77 odstotkov gospodinjstev (leta 2012 68 odstotkov). Najbolj jih zanimajo informacije o varčevanju z električno energijo, trenutni porabi energije v gospodinjstvu, varčevanju energije pri ogrevanju stanovanja ali hiše ter nakupu energetsko varčnih aparatov.

V zadnjih letih se je zvrstila vrsta kampanj, ki pozivajo k varčevanju in odgovornemu ravnanju z energijo. Ena teh je tudi kampanja Energija si, bodi učinkovit, ki je namenjena spodbujanju učinkovite rabe in obnovljivih virov energije predvsem v gospodinjstvih, podjetjih in javni upravi.

Kampanja na spletni strani Porabimanj ponuja vrsto nasvetov za varčevanje, ter omogoča posamezniku vpogled v obstoječe stanje in svetuje eventuelne spremembe na ravni brezplačnih ukrepov, za ketere je potrebna zgolj sprememba navad, ali na ravni predloga investicije v učinkovitejšo tehnologijo. Ob tem poda tudi podatke, koliko bo investicija stala, kdaj se bo povrnila, ter kolikšni bodo prihranki.

Eden od najpreprostejših ukrepov za učinkovito rabo energije je ugašanje luči, ko jih ne potrebujemo, ali zamenjava navadnih žarnic z varčnimi sijalkami ali led diodami. Te namreč po pojasnilih kampanje porabijo štirikrat manj energije kot navadne z žarilno nitko in trajajo vsaj desetkrat dlje. Raziskava REUS medtem ugotavlja, da so v gospodinjstvih še vedno veliki potenciali za zmanjšanje porabe električne energije.

Gospodinjstva med drugim lahko v zimskem času prihranijo pri ogrevanju prostorov, ki sicer predstavlja velik strošek. Tega lahko zmanjšamo s pravilno naravnano temperaturo, ki naj bi v bivalnih prostorih znašala med 19 in 22, v spalnici pa med 15 in 18 stopinjami Celzija. Vsaka stopinja nad 20 stopinj Celzija namreč po pojasnilih kampanje poveča porabo energije za šest odstotkov. (Vir: STA)