PORABImanj – 2. generacija energetskega svetovalca

  • Porabimanj energetski svetovalec

Nov energetski svetovalec Porabimanj je pametnejši in prijaznejši

Brezplačno vam izračuna možne prihranke pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in pri avtomobilskem prevozu. Z neodvisnimi izračuni in strokovnimi nasveti je nepogrešljiv, ko se odločate o investicijah.

Ko seštejete račune, ki jih mesečno plačujete, boste verjetno ugotovili, da je skupni strošek za energijo na drugem mestu za hrano v gospodinjstvu. Zato je smiselno, da ste pri investicijah pozorni na porabo energije. To pa za mnoge predstavlja obremenitev zaradi pomanjkanja kredibilnih informacij in časa.

Na voljo je vedno več virov energije, storitev in opreme zato  je velikokrat težko ugotoviti kaj se vam najbolj splača in da je rešitev tudi okolju prijazna. S svetovalcem Porabimanj so odločitve glede investicij v ukrepe zmanjšanja porabe energije enostavnejše. Na podlagi podatkov o vaši enoti, ki jih vnesete, vam svetovalec za vsako izbrano rešitev izračuna prihranke glede na vaše obstoječe stanje porabe energije, emisije CO2 in stroške za energijo. Ob tem vam izračuna okvirno ceno izbranega ukrepa investicije in vračilno dobo. S tem vam prihrani veliko časa in truda predno ugotovite kaj vam ustreza.

2. generacija energetskega svetovalca Porabimanj vam omogoča izračunavanje in primerjanje sodobnejših ogrevalnih sistemov. V novem modulu Ogrevanje lahko med drugim preverite prihranek v primeru vgradnje hibridne toplotne črpalke. Sistem hibridne toplotne črpalke je kombinacija klasične toplotne črpalke zrak-voda in kondenzacijskega plinskega kotla. Lahko preverite prihranke pri soproizvodnji na zemeljski plin. Soproizvodnja toplote in električne energije je primerna za pasovno pokrivanje potreb po toploti ob istočasni proizvodnji električne energije. Omogoča tudi izračun za infrardeče grelne panele, ki jih v prostor lahko umestimo kot slike.

Pomembna pridobitev, poleg prilagajanja velikosti ekrana, je tudi to, da novi svetovalec omogoča arhiviranje izračunov v primeru, da se registrirate saj postopek odločanja pri večjih investicijah lahko traja dlje časa. Arhiv pa vam omogoča, da si ustvarite pregled celotnega področja rabe energije doma ali v poslovnih prostorih. Predvsem pa je bistvena poenostavitev, ki vam omogoča, da v petih korakih primerjate izbrane rešitve z obstoječim stanjem.

Energetskega svetovalca Porabimanj, ki je poleg številnih priznanj v letu 2013 prejel tudi evropsko nagrado, najdete na portalu na www.porabimanj.si ali pa pri partnerjih, ki svojim kupcem želijo omogočiti nevtralne izračune možnih prihrankov. To so Petrol, HSE, Energija plus, Bauhaus, Merkur in Vitanest.

Na Petrolovem svetovalcu Porabimanj boste lahko oddajali tudi elektronska povpraševanja, kar vam bo skrajšalo pot do ugodne rešitve vašega problema. Pri pripravi 2. generacije svetovalca Porabimanj so poleg pobudnika projekta Informa Echo združili svoja znanja Center za energetsko učinkovitost pri Inštitutu Jožef Stefan, Gradbeni inštitut ZRMK, Lineport, Kolektiv in drugi strokovnjaki iz različnih področij.

S svetovalcem Porabimanj so odločitve veliko lažje.