Forbes: Nafta izgublja bitko. Bo kmalu brezplačna?

13.03.2016

Nafta naj bi čez 10 do 15 let izgubila bitko z alternativnimi viri energije, posledično bo lahko čez 40 let skoraj brezplačna.

Zgornjo trditev je navedel Forbes-ov analitik John Mauldin in dodal, da še vedno ni znano ali bodo cene nafte v prihodnje še sploh rasle. Vse to zaradi dejstva, ki kaže, da je trenutno v svetu enostavno preveč črnega zlata.

Ob tem Mauldin opozarja, da je celo 60 $ najvišja cena, ki jo nafta v prihodnjih letih lahko sploh doseže.

Alternativni in obnovljivi viri energije postajajo vedno bolj pomembni za svetovno gospodarstvo kar pa vsekakor ne gre v prid nafti in njeni porabi. Znano je, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnjih letih.

Plin, sončna in vetrna energija imajo še zdaj večji delež v svetovni proizvodnji energije in po nekaterih ocenah bo v naslednjih 10 letih sončna energija doživela največjo »ekspanzijo«.

Tudi vozila, ki delujejo na električno energijo, postajajo vse bolj priljubljena.

“Na dolgi rok, v približno 40 letih, bo nafta praktično brezplačna, saj imamo veliko nadomestil za fosilna goriva. Svet ne bo pogrešal črnega olja, svet ga ima že sedaj preveč,” pravi Mauldin.

(Vir: Forbes)Forbes: Nafta izgublja bitko. Bo kmalu brezplačna?

Kljub vsemu pa trdimo, da je pred nami še vedno zelo razburkano obdobje vezano na informacije vezane na nafto in njene nasprotnike v alternativnih tehnologijah. Smo in bomo še naprej priče raznih trditev o globalnem segrevanju na eni strani in o mini ledeni dobi na drugi strani. Pa vse preko tega, da CO2 vpliva na globalno segrevanje ter da v bistvu sonce vpliva na globalno segrevanje. In spet, da električni avtomobili ali pa drugi eko-mobili ne bodo kmalu ali pa da sploh ne bodo prevzeli primat v svetovni avto industriji. Karkoli se bo izkazalo za potencialno “resnico”  in če nam bo to po godu ali ne, bomo morali kljub temu veliko svoje lastne energije nameniti ravno učinkoviti rabi energije in vzpostavitvi sistemov vezanih na obnovljive vire energije.


Ali ste vedeli?

  • Trenutno je v Sloveniji registriranih okoli 350 avtomobilov na električni pogon, ki lahko uporabljajo 26 hitrih polnilnic, katere so bile v letu 2015 razporejene na avtocestnem križu.

Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije – REUS 2015

  • 71 % gospodinjstev uporablja avtomobil na bencin (značilno manj kot v letu 2012 – 77 %), 50% pa avtomobil na dizelsko gorivo.