Solarna elektrarna: Srbija noče poceni energije. Kaj pa Slovenija!?

Solarna elektrarna, ki deluje 24 ur na dan!

Ko pride čas ogrevanja, vsak izmed nas premišljuje kako bi čim cenejše prešel skozi ogrevalno sezono in privarčeval pri ogrevanju. Lastnik podjetja “Alternativne energije” iz okolice Kragujevca v Srbiji trdi, da je našel rešitev za poceni ogrevanje oz. poceni električno energijo. Pravi, da za njegov patent obstaja veliko zanimanje, a vsepovsod razen v rodni Srbiji.

Kako izkoristiti energijo sonca 24 ur 365 dni na leto?

Odgovor na to vprašanje je podal dr. Vladan Petrović, znanstvenik in izumitelj, ki se je po uspešnem strokovnem izpopolnjevanju iz področja energetike v Nemčiji, vrnil v rodno Srbijo. S pomočjo angleškega partnerja je Petrović naredil pilotno postrojenje za katero sam trdi, da je edinstveno na svetu.

Solarna elektrarna: Srbija noče poceni energije. Kaj pa Slovenija!?

dr. Vladan Petrović

“Mnenja sem, da nam je uspelo narediti postrojenje, ki iz sončne energije naredi stabilen energetski vir za uporabo skozi celotno leto. Tega danes zaenkrat ne zmore nihče!” je povedal dr. Vladan Petrović.

Solarna elektrarna, ki lahko skladišči energijo tudi do 6 mesecev

Botri sistema pravijo, da je ta sila enostaven. Solarni koncentrator višine 18 metrov in premera 13 metrov, na katerem se nahajajo koncentrično postavljena ogledala, se obrača kot sončnica in usmerja sončno energijo v eno točko. Iz nje se nato vroč zrak skozi izolirane cevi skladišči v akumulator, kjer temperatura doseže do 800°C. Energija se na ta način lahko skladišči, pri majhnih toplotnih izgubah, tudi do 6 mesecev.

Takšen sistem lahko brez problema oskrbuje s toplotno energijo celotna mesta in je v trenutnem razmerju cen do 5-krat cenejši, kot če bi za to uporabljali zemeljski plin. Poleg tega je to popolnoma zelena oblika energije in posledično ni ustvarjanja emisij CO2. S pomočjo takšnega sistema bi lahko celotne države hitro dosegle višjo stopnjo energetske neodvisnosti.

“Osnovni princip delovanja sistema je zbiranje solarne energije tekom poletnih mesecev in nato njene akumulacije v obliki toplotne energije. Slednjo lahko pozneje uporabljate po potrebi za ogrevanje, v industriji ali za izdelavo električne energije,” meni Marko Vuksanović, absolvent fizike.

Interes za postavitev toplarne so do sedaj pokazali predstavniki 19 držav, a je trenutno samo ena srbska občina resno zainteresirana za vzpostavitev sistema, ki naj bi s toploto oskrboval 120 gospodinjstev.

“Za vzpostavitev sistema bi potrebovali okoli 1,5 milijon evra. Glede na trenutno ceno plina ter konstantne rasti cen tega energenta, pa smo izračunali, da bi se investicija povrnila v roku od 7 do 8 let,” je povedal Vladan Petrović. (Vir: B92, Al Jazeera)

Še eden izmed mnogih izumiteljev za katerega žal ni posluha?

Vse dokler pa Slovenija še ne začne uporabljati to tehnologijo, lahko s pomočjo Porabimanj – energetskega svetovalca, preverite s kakšnimi ukrepi sami zmanjšate stroške ogrevanja, elektrike, hlajenja ali osebnega prevoza. Ob tem pa še preverite tudi kako visoka bo vaša investicija in kdaj se vam bo ta povrnila.

 

Sončna energija: Krogla, ki lahko korenito spremeni pridobivanje energije

Krogla, ki lahko korenito spremeni pridobivanje sončne energije