priznanje_modra-praksa_dodelitev_foto-katja-kodbar

Izbor Modre prakse energetske učinkovitosti 2013. Najvišje priznanje podelil Steklarni Hrastnik

Praksa izkoriščanja odpadne toplote dimnih plinov za ogrevanje vode je 26. septembra v Grand Hotelu Bernardin v Portorožu prejela priznanje za najboljšo v izboru Modrih praks energetske učinkovitosti.

Sedem članska izborna komisija je nagradila iznajdljivost izkoriščanja odpadne toplote dimnih plinov za ogrevanje vode, s katero bo Steklarna Hrastnik letno prihranila 50.000 evrov. V finalni izbor sta se izmed 22 prijavljenih praks uvrstili še podjetji M Sora z ECO-S inovativno izolacijsko oblogo in Geosonda z modro prakso Večnamenska raba energije podtalnice v športnem objektu.

Komentarji finalistov:

Roman Tušek, Steklarna Hrastnik: “Neprestano iščemo možnosti učinkovite rabe energije in možnosti varčevanja z energijo. S to konkretno modro prakso bomo letno zmanjšali emisije CO2 za več kot 1.000  ton, prihranek zemeljskega plina pa bo prek 130.000 Sm3.”

Barbara Šubic, M Sora, vodja projekta pridobitve nepovratnih sredstev za inovacijo na razpisu ECO Innovation je povedala: “Uspešna prijava na evropski razpis nam je prinesla prepoznavnost in olajšala vstop na tuje trge.”

Božo Dukić, Geosonda: “Z energijo podzemne vode smo uredili ogrevanje prostorov in zasneževanje skakalnice, ki jo za trening uporabljajo slovenski najboljši skakalci, med njimi tudi Robert Kranjec. Izvedeni projekt je prvi tovrsten projekt na svetu.”

Priznanja za Modre prakse, ki jih v okviru Projekta 310 organizira podjetje Tiko Pro v sodelovanju s partnerji, so najboljšim podelili Kristina Kočet, Tiko Pro, Igor Podbelšek, Elektro Energija in Mateja Kegel Kozlevčar, Energetika.net. Izborna komisija, v kateri so poleg naštetih sodelovali še Milan Ziherl, EKO Sklad, dr. Ignacijo Biluš, Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru, Aleksandra Brank, Bisnode in mag. Edita Krajnović, Mediade, je kot elemente odločanja izpostavila naslednje dejavnike:

  • okoljska (energetska) učinkovitost,
  • prenosljivost prakse,
  • inovativnost,
  • gospodarski vpliv in
  • širši družbeni pomen in doseg prakse.

Priznanje agenciji Informa Echo za uvrstitev v ožji izbor …

Ob podelitvi je izšel tudi Zbornik Modrih praks energetske učinkovitosti 2013, sodelujoče prakse pa so objavljene tudi na portalu www.projekt310.si.

Več informacij na projekt310 ali na telefonski številki 041/ 331-877.