• NATO in učinkovita raba energije / Pozitivna energija / Foto: Pexels

NATO in učinkovita raba energije

Učinkovitra raba energije se vse pogosteje pojavlja v sodobni družbi kot predlagana alternativa potratnim navadam. Toda marsikdo se vpraša: Le zakaj?

Verjetno je marsikdo prebral članek na to temo ali pa si je na spletnem energetskem svetovalcu Porabimanj izračunal, da bo v določenih primerih, privarčeval zgolj nekaj evrov na leto, in si je po tihem mislil – “jebela cesta, trudil se bom celo leto, da bi na koncu “prišparal” tako malo? Hvala, toda NE, HVALA!” Potem je v medijih zasledil še informacijo o terenskih vozilih, ki “pijejo” tudi več kod 20 l na 100 km, o vojaških bazah, ki porabijo toliko in toliko energije in o NATO-vem nakupu novega letala, ki “žre milijone” litrov kerozina. In je pomislil – “naj še tako varčujem, po vsej verjetnosti v vsem življenju ne bom prihranil toliko goriva, kolikor ga porabi njihovo letalo v enem dnevu!

Verjetno nas veliko razmišlja podobno. In upravičeno. Toda velikega sveta ne moremo neposredno spremeniti – malega, našega, pa lahko.

Nekaj let nazaj je v okolici Ljubljane zemeljski plaz zasul cesto. Nekaj mesecev prej je lastnik hiše na hribu izruval preveč dreves in ob prvem večjem nalivu je del hriba, ki ga niso več povezovale korenine pokojnih dreves, zdrsnil. Plazišče so do zdaj večkrat neuspešno sanirali. Seveda nismo krivi ljudje. Po storjenem nepremišljenem dejanju trdimo, da nas je narava presenetila. Toda zakaj ne bi tudi sami začeli “presenečati” narave – z recimo:

Eneja Varčun in Jure Varčun / Porabimanj INFO / Ilustracija: Branko Baćović

Več uporabnih nasvetov in informacij, ki jih po navadi trgovci ne povejo preberi na …

Z drugimi besedami, presenetimo naravo, ki na nas gleda kot na potratna bitja, ki jemljejo več, kot potrebujejo – z učinkovitim ravnanjem. Varčevanje z energijo in prihranki se ob tem zgodijo sami, brez napora. Ob zavesti, da pomagamo naravi po najboljših močeh tudi sami postajamo drugačni, saj spreminjamo tudi svojo lastno energijo in s tem pomagamo spreminjati zavest vseh ljudi na zemeljski obli. Prvi ki imajo od tega korist, pa smo mi sami.

Torej, postanimo učinkoviti zase.

Porabi manj, bodi učinkovit.

BB&DT

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.