Beton - material preteklosti ali prihodnosti? / Foto: Pexels

Ne glede na to, da ob besedi beton pomislimo na neatraktivne sive stavbe iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja, so ga gradbinci in arhitekti tudi v sodobnem času velikokrat izbrali kot prednostni material, v zadnjem času pa se vrača skozi velika vrata.

Obstojnost in ekologija imajo tudi v gradbeništvu vse večjo vlogo. Trgovina z naravnimi materiali in izdelava pasivnih hiš doživlja razcvet, v razred naravnih gradbenih materialov pa spada tudi beton.

Če v sam beton vgradimo toplotni in hladilni sistem, lahko izrabimo njegov potencial hranjenja toplote, kar je lahko dobra alternativa klasičnim oblikam ogrevanja.

Razen tega ga lahko poljubno oblikujemo in barvamo, zato lahko zadovolji tudi zahteven individualni okus. Dobro projektirane in izdelane betonske stavbe so vzdržljive (veliko objektov iz rimskih časov še vedno kljubuje zobu časa)  in imajo dobro zvočno in toplotno izolativnost. Vzdržijo lahko tudi sunke viharjev, poplave, požare in celo potrese.


Ali ste vedeli?

Za proizvodno ene tone betona je potrebnih med 170 in 220 kWh energije. Proizvodnja tone jekla pa “požre” kar 5.800 kWh energije, kar bi bilo dovolj za proizvodnjo najmanj 26 ton betona.


Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije / REUS

Nekaj več kot tretjina gospodinjstev (35%) živi v objektih zgrajenimi med leti 1975 in 1989, slaba tretjina (30%) pa v objektih zgrajenimi med leti 1950 in 1974.