• Učinkovita raba energije – besednjak krize, modna muha ali nekaj več? / Pozitivna energija / Foto: Pexels

Učinkovita raba energije – besednjak krize, modna muha ali nekaj več?

Lahko porabite manj, ali pa privarčujete, od 50 € pa do več kot 2.000 € na leto.

Večina nas reče DA prihrankom. Vprašanje je le, katere navade smo za to pripravljeni spremeniti in koliko denarja smo pripravljeni investirati oziroma vložiti v energetsko učinkovito tehnologijo.

Če že imate dovolj debelo izolacijo, so vaši stroški za ogrevanje in hlajenje občutno nižji, kot bi bili brez nje in ne razmišljate o dodatnih ukrepih. Če imate visoke mesečne prihodke, vas morda ne zanima sprememba potratne navade, s katero boste privarčevali 30 €. Toda z učinkovitim ravnanjem boste dodatno zmanjšali emisije toplogrednih plinov in trdih delcev ter tako doprinesli k manjšim okoljskim obremenitvam.

Račun za elektriko lahko dodatno znižate tako, da si omislite varčen gospodinjski aparat razreda A+ in več. Uspeh ne bo izostal tudi s pranjem v času, ko je poceni električna energija, z vgradnjo LED svetil ali s tuširanjem, namesto da polnite kad, saj tako prihranite toplo vodo, ki jo večina gospodinjstev še zmeraj greje z električnim bojlerjem. Na nižjo porabo goriva vplivate, če vozite bolj umirjeno, preverjate tlak v pnevmatikah, snamete prtljažnik ali preprosto na krajšo razdaljo greste peš, s kolesom z javnim prevozom ali (če ga seveda imate) z električnim skuterjem. Če želite privarčevati še malo več, lahko predelate avto na plin. Če gradite novo hišo, predvidite primeren priključek za bodoči električni avto. Če imate lastno hišo, pa si lahko omislite učinkovit ogrevalni sistem, recimo toplotno črpalko, peč ali kamin na pelete, oziroma kotel na biomaso, solarni panel. Naročite se lahko tudi na modro energijo – elektriko pridobljeno iz obnovljivih virov energije.

Preberite še več idej, oziroma nasvetov za varčevanje z energijo. Poiščete varčna eko-mobil vozila. Ali pa preprosto, preden se odločite za kakršnokoli investicijo ali spremembo ravnanja, preverite koliko boste porabili manjz določenim posegom, v kakšnem času se vam bo investicija povrnila in za koliko bo vaše početje zmanjšalo negativne vplive, za katere veliko znanstvenikov meni, da vplivajo na podnebne spremembe. Kjer je volja, je vedno pot. Odločitev je vaša.

Energija si, bodi učinkovit.

BB&DT

PRIMERI / KAKO TRAJNO ZMANJŠATI STROŠKE ENERGIJE

Porabimanj / 1500 € →

osebni prevoz

Porabimanj / 1900 € →

ogrevanje hiše

Porabimanj / 100 € →

električna energija

Porabimanj / 30 € →

hlajenje stanovanja

Skupni prihranek / 3530 €

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.