Porabi tudi do 1.500 € manj pri osebnem prevozu / Foto: Pexels

Ali ste vedeli, da z bolj umirjeno vožnjo lahko prihranite kar 200 € na leto?

Povprečno slovensko gospodinjstvo za gorivo, namenjeno prevozu z osebnimi avtomobili, porabi 2.278,00 € na leto. Ali ste vedeli, da z bolj umirjeno vožnjo lahko prihranite kar 200 € na leto? Ob zamenjavi požrešnega vozila z učinkovitejšim pa lahko na letni ravni prihranite celo do 1500 €*.

Preverite koliko in na kakšen način lahko prihranite!

Na brezplačni spletni aplikaciji Porabimanj preverite koliko in na kakšen način lahko privarčujete pri vožnji z vašim obstoječim avtomobilom. Hkrati lahko tudi preverite kakšni bi bili stroški energije, če bi izbrali avto na drugačno pogonsko sredstvo (elektrika, plin). Izberete lahko več alternativ in jih med seboj primerjate ter preverite prihranek goriva pri bolj ekonomični vožnji. Ugotovili boste tudi kolikšne so emisije CO2 posameznih tipov osebnih vozil ter dobili koristne napotke za cenejšo in okolju prijaznejšo vožnjo.

*Izračuni  temeljijo na vnesenih podatkih uporabnika aplikacije, povprečnih porabah goriva posameznih razredov ter okvirnih investicijah za nakup osebnih vozil.


Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije / REUS 2015

Pri povprečni porabi goriva na 100 km je opaziti pozitiven trend, saj je narasel delež gospodinjstev, katerih avto porabi manj kot 6 l/100 km (29 %) in padel delež tistih, katerih avto porabi več kot 7,5 l/100 km ali več kot 9 l/100km.

 

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.