Deblokada radiatorske termpstatske igle / Porabimanj INFO

19.10.2023 • Avtor: Branko Baćović

Radiator ne deluje pravilno (2): Sprostitev blokirane termostatske igle

Zaradi blokirane termostatske igle radiator ostane hladen na začetku ogrevalne sezone oziroma postane hladen med ogrevalno sezono.

Če opazite, da je eden od radiatorjev hladen, čeprav je ogrevanje vklopljeno in termostatski ventil odprt, potem je v večini primerov vzrok v blokadi termostatske igle.

Sprostitev blokirane termostatske igle je preprost postopek, vendar zahteva odvijanje termostatske glave. Na srečo ga lahko z malo potrpljenja opravimo sami.

Načelo delovanja termostatskega ventila

Termostatski ventili na enostaven način omogočajo lokalno regulacijo temperature ter nastavitev želene temperature v vsaki sobi posebej. Srednja vrednost oz. oznaka (številka 3) na termostatski glavi se praviloma nanaša na temperaturo okrog 20 °C.

Najenostavnejša razlaga za princip delovanja termostatskega ventila je, da je položaj termostatske igle, ki se nahaja v notranjosti termostatske glave, odvisen od položaja termostatske glave in se spreminja s spremembo temperature v prostoru.

Če temperatura v prostoru doseže temperaturo, ki ustreza položaju termostatske glave, termostatska igla zapre pretok tople vode v radiatorju. To povzroči postopno ohlajanje radiatorja.

Termostatska igla zapira pretok tople / Porabimanj INFO

Če je temperatura v prostoru nižja od želene temperature, termostatska igla odpre pretok tople / vroče vode in se radiator postopoma segreje.

Termostatska igla odpira pretok tople / Porabimanj INFO / Ilustracija: Branko Baćović

Če je termostatska igla blokirana, je termostatski ventil zaprt in ne more regulirati toplote. Posledično radiator ostane hladen ali slabo greje.

To se najpogosteje zgodi, ko je termostatski ventil dlje časa zaprt.

Termostatska radiatorska igla / Porabimanj INFO

Eneja Varčun / Porabimanj INFO / Ilustracija: Branko Baćović

Da preprečimo blokado termostatske igle, strokovnjaki priporočajo, da puščamo termostatske ventile odprte izven ogrevalne sezone.

Eneja Varčun / Porabimanj INFO / Ilustracija: Branko Baćović

Da preprečimo blokado termostatske igle, strokovnjaki priporočajo, da puščamo termostatske ventile odprte izven ogrevalne sezone.

Navodilo za sproščanje blokade termostatske igle

Premikanje igle je enostavno, vendar moramo odpreti termostatsko glavo. Prikazali bomo primer termostatske glave, pri kateri ne potrebujemo posebnih orodij za njeno odstranitev z radiatorja.

Odvijte termostatski ventil radiatorja v nasprotni smeri urinega kazalca.

Ko držite obroč v odprtem položaju, iz radiatorja odstranite termostatski ventil.

Nato boste videli termostatsko iglo. Če ni blokirana, jo lahko enostavno premikate (premaknete navznoter ali navzven).

Če je termostatska igla blokirana, jo nekajkrat s kleščami zelo nežno premaknite navznoter in navzven in tako povrnite njeno prožnost. To počnite, dokler se blokada ne sprosti.

Iglo lahko tudi napršite s pršilom za odstranjevanje rje.

Odblokiranje termostatske igle / Porabimanj INFO / Foto: Branko Baćović

Ko želite termostatsko glavo namestiti nazaj, zavrtite obroček v nasprotni smeri urinega kazalca, da zaslišite »klik«.

Ko namestite termostatsko glavo nazaj na radiator, preverite, ali je položaj termostatske glave v želenem položaju.

Termostatski radiatorski ventil / Porabimanj INFO

Ugotovitev

Blokirana termostatska igla je en najpogostejših vzrokov, da radiator na začetku sezone gretja ostane hladen ali med ogrevalno sezono preneha uravnavati temperaturo prostora. Postopek za sprostitev igle termostata je preprost, vendar zahteva odstranitev glave termostata.

Mogoče te še zanima