Volkswagen že več kot desetletje razvija avtomobil, ki bi porabil en liter ali manj goriva na 100 kilometrov. Začelo se je z VW Lupom, ki je porabil 3 litre dizelskega goriva na 100 kilometrov, v nekaj letih pa lahko kot kaže pričakujemo serijsko proizvodnjo prvega hibridnega vozila, ki lahko prevozi 100 kilometrov z manj kot litrom goriva.

Konceptni XL1 je opremljen z električnim in dizelskim motorjem. S prvim lahko s polno napolnjenimi baterijami prevozi 50 kilometrov, z drugim pa neomejeno – pod pogojem, da se voznik občasno ustavi na bencinski črpalki in napolni rezervoar z nafto.

Vse na avtomobilu je podrejeno nizki porabi, začenši z izjemno aerodinamično obliko in uporabo lahkih sodobnih materialov. XL1 tako tehta vsega 795 kilogramov, poganja pa ga dizelski motor s 47 konjskimi silami.

Njegova prodaja pa naj bi se začela čez leto ali dve. Sprva bo to butični, ročno sestavljen izdelek, zato bodo vsaj na začetku lahko pri gorivu varčevali le tisti z debelo denarnico. (Vir: DNE / The Verge)