Solarni paneli: Ali panele postavljamo napačno!?

  • Solarni paneli: Ali solarne panele postavljamo napačno!?

Solarni paneli, ki iz dneva v dan postajajo vse bolj domača rešitev za pridobivanje energije iz obnovljivih virov, se po navadi postavljajo na južno stran (hiše)

Znanstveniki na področju solarnih panelov opozarjajo, da postavljanje panelov orientiranih proti južni smeri neba ne garantira najboljših izkoristkov sončne energije.

Pravijo, da je ključ optimalnega izkoristka električne energije pridobljene s solarnimi paneli, postavljanje panelov na smer vzhod – zahodno ker bodo na ta način generirali največ energije.

Tisoče in tisoče ljudi na severni hemisferi je porabilo velike vsote denarja, da bi na strehah svojih hiš namestili solarne sisteme in pričeli s proizvodnjo elektrike za svoja gospodinjstva. Ampak sklicujoč se na novejše raziskave, so jih orientirali v napačno smer.

Ralph Gottshalg, profesor na Univerzi Loughborough v Veliki Britaniji, eden od vodilnih strokovnjakov s področja sončne energije, je opozoril na to generalno napako in predlagal postavljanje panelov v smeri vzhod – zahod ker ravno ta smer omogoča največjo količino proizvedene energije kar je posledica največjega obsevanja. Ob tem je potrebno dodati, da južno usmerjen panel vsekakor proizvede več energije kot isti panel na vzhodni strani, a lahko z načinom postavitve vzhod-zahod na isto površino strehe namestimo približno dvakrat večjo površino panelov. Študije narejene v Teksasu v novembru 2013 dokazujejo ravno to.

(Vir: dailymail.co.uk / efikasnost.rs)

Logo PorabimanjAPP - energetski-svetovalec / Pozitivna energija

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.